Sosyal yardım kalkmaz ama sistem değişebilir

Sosyal yardım kalkmaz ama sistem değişebilir

SPD'nin sosyal yardım reformu önerisini değerlendiren Memet Kılıç, Almanya'da sosyal yardımın kalkmayacağını ancak sistemin değişebileceğini söyledi. Yeşiller'in önerisi: Hartz IV yerine çalışan çalışmayan herkese bir temel gelir ödemesi yapmak.

FRANKFURT - ARTI49 canlı yayınına katılan Av. Memet Kılıç, Almanya'daki sosyal yardım reformu tartışmalarıyla ilgili Oktan Erdikmen'in sorularını yanıtladı.

'Bugünkü durum çok karışık'

Sosyal yardımın kalkmayacağını, ancak biçim değiştirebileceğini belirten Kılıç, Bugünkü durumda baktığınızda başınız dönüyor. İşsizlik parası I denilen, bir kişi işsiz kaldıktan sonra ona yapılan ödemeler var. Kişinin son 12 ayda çalışmışlığı varsa, işsizlik yardımı denilen Arbeitslosengeld I alabilir. Bunda kişinin parası var mı, yok mu, evi büyük mü ona bakılmaz, emeklilik kasasına 12 aylık ödemeniz var mı ona bakılır. 12 aylık ödemeniz varsa 6 ay ödenir. 16 aysa 8 ay ödenir. 20 aysa son çalışmanız 10 ay, 24 aysa 12 ay ödenir. 50 yaşını aşmışsanız, 30 aylık bir ödemenizse 15, 36 ayda 18 ay ödenir. 58 yaşın üzerindeyseniz ve 48 ay ödeme yapmışsanız da 24 ay ödenir. Çok karmaşık bir yapı var. Diğer türlü İşsizlik parası II'ye geçilecekse, yaşlılık için elinizde 15 bin avro tutabilirsiniz. Gerisini harcayıp devlete başvurmalısınız. Eviniz büyükse, önce küçük bir eve çıkmanız gerekiyor. İşçi Bulma Kurumu'nun 60 bin çalışanı var. Bunun 30 bini bu işle uğraşıyor. SPD de bunun üzerine emekçileri savunmayan bir parti olarak göründü. Ondan kopanların önemli bir kısmı sağ popülist partilere yöneldiler" dedi.

SPD'nin önerisi neleri kapsıyor?

Kamuoyu yoklamalarında yüzde 15'e düşünce, artık Schröder'in ortaya koyduğu Ajanda 2010'u terk etmeye karar verdiğini vurgulayan Kılıç, "Bu cezalandırma yöntemi, örneğin önerdikleri işe gitmiyorsanız, işsizlik yardımlarını aşama aşama kesiyorlardı. Bu yola gitmektense destek olunan bir yola gidelim ve İşsizlik I garanti parasını da uzatma arzusu içersindeler. 12 ay olan süreyi 18 aya çıkarmak istiyorlar. 24 ay olanı 33 aya çıkarmak istiyorlar. Yaşlı çalışanlar için daha uzun zamanlar öngörüyorlar. En önemli noktalardan biri de şu: İşsizlik parası I bittikten sonra, İşsizlik parası II'ye geçiliyor. Burada kişinin parası var mı yok mu bakmayalım. Bir de bu kişiye sürekli olarak iş gösterilmeyecek, 24 ay huzur verilecek iş araması için. Eviniz büyükse önce küçük eve çıkın demiyor. Bir de çocuklara işsizlik yardımından veya sosyal yardımdan farklı olarak bir Grundsicherung yani temel ihtiyaç güvencesi vermek istiyor SPD. O da bugüne kadar olan çocuk parasının birkaç katı olarak belirtiliyor. Bu aslında fena bir yöntem değil ancak pratikte nasıl yasalaşır ona bakacağız. Bu oyları yüzde 15'e düşmüş hükümetin küçük ortağının bir önerisi. İktidar kanadı buna muhalefet etmeye şimdiden başladı" ifadelerini kullandı.

Yeşiller'in önerisi: Temel gelir

Yeşiller Partisi olarak Almanya'da çalışma izni olan herkese Bedingungsloses Grundeinkommen denilen ve kişilerin insan olarak yaşamalarını sağlayacak bir temel gelir sağlamayı önerdiklerini dile getiren Memet Kılıç, "Geliri olmayan kişiye geri dönen bir devlet yardımı olarak düşünüyoruz ve koşula bağlamıyoruz. Milyoner de bunu alabilir, fakir de alabilir. O zaman bürokrasinin de ortadan kalkacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Röportajın tamamını buradan izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT