Almanya ile Fransa merakla beklenen imzaları attı: Dünya savaşı kapıda mı

Almanya ile Fransa merakla beklenen imzaları attı: Dünya savaşı kapıda mı

Fransa ve Almanya, ortak bir tank geliştirmek için masaya oturdu ve anlaştı. Peki bu anlaşma ne zaman başlamıştı? Yıllar sonra bugün imzaların atılabilmesinin perde arkasında dünyanın büyük bir savaş sürüklenmesi mi var?

Fransa ve ile Almanya yeni bir işbirliği için açıklama yaptı.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ve Alman mevkidaşı Boris Pistorius, bugün Paris'te bir araya geldi.

İki bakan, yaptıkları açıklamada, yeni bir tankı ortaklaşa geliştirme projesini ilerletmeye hazır olduklarını ifade etti.

Yeni tankın, her iki ülkenin kara savunmasının temel direği olması bekleniyor.

Pistorius, hedefin yıl sonuna kadar yeni Fransız-Alman tankı için sözleşme yapmak olduğunu söyledi.

"Hala kat edilecek yol var ancak anlaşmanın imzalanması önemli bir dönüm noktası" diye Alman bakan, görev dağılımının FCAS'ın (Fransa, Almanya ve İspanya ortaklığında başlatılan Yeni Nesil Hava Muharebe Uçağı Sistemi) proje sistemini yansıtacağını belirtti.

Pistorius, "Yıl sonuna kadar sözleşmelerin tamamlanması hedefleniyor. Silah endüstrisi konusunda Avrupalı bir anlayışa ihtiyacımız var. Ortak tank projesinin, Bundestag Parlamentosu'ndan büyük bir çoğunlukla geçeceğinden en ufak bir şüphem yok" diye konuştu.

Lecornu ise Almanya ile ortak tank projesine devam etmek için gerekli siyasi kararları aldıklarını belirterek, KNDS, Rheinmetall ve Thales gibi şirketlerin gelecekteki tanka katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Lecornu, "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma malzemesi sağlamaya diğer ortakları ikna etmek için Almanya ile birlikte çalışıyoruz" diye ekledi.

ANLAŞMANIN BİR DE GEÇMİŞİ VAR

Bugünkü anlaşma aslında yıllar öncesine dayanıyor.

Peki, neydi Almanya-Fransa anlaşmasının başlangıcı?

Anlatalım…

Almanya ve Fransa, 2017'de 2040 yılından itibaren Fransız Leclerc ve Alman Leopard tanklarının halefi olacak yeni nesil muharebe tankını ortaklaşa geliştirme konusunda anlaştı. Ancak plan Fransız ve Alman sanayi şirketleri arasındaki rekabet gibi nedenlerden dolayı ertelendi.

Paris ve Berlin tarafından eşit oranda finanse edilen ve Alman yönetimi altında yürütülen proje, başlangıçta Fransız Nexter ve Alman KMW'nin bir araya gelmesiyle oluşan savunma sanayi firması KNDS tarafından yönetiliyordu. 2019'da Alman Rheinmetall, projeye katıldı. Anlaşmaya göre tank sistemlerinin platformlar, kuleler ve silahlar gibi temel bileşenlerinden sorumlu olacak üreticiler belirlendi.

DÜNYA BÜYÜK BİR SAVAŞA MI SÜRÜKLENİYOR

Okuduğunuz gibi, Almanya ve Fransa yıllar önce masaya oturdu ve milyar dolarlık bu büyük projenin startını veremedi. Peki bugüne neden gerçekleşebildi? Bunun perde arkasında Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin ve İran’la devam eden savaşlar döneminin daha da büyüyecek olması konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT