Cumhuriyet yazarlarına tahliye

Cumhuriyet yazarlarına tahliye

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasında verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasına ve beraat etmeleri gerektiğine karar verdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin eski Cumhuriyet gazetesi yazarlarının cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmelerinin istenmesine yönelik kararının açıklanmasının ardından sanıkların yakınları ve avukatları, Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önüne geldi.

Tahliye edilen Önder Çelik, Güray Tekinöz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir ve Mustafa Kemal Güngör, yakınlarıyla görüştükten sonra kendileri bekleyen araçlara binerek cezaevi önünden ayrıldı.

Konvoy, daha sonra cezaevinden 5 kilometre uzaklıktaki bir gözlemecide mola verdi

Musa Kart, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 4,5 ay önce Kandıra Cezaevi'ne girerken 'Bu dava yani Cumhuriyet davası, halkın vicdanında görülmeye devam edecek' demiştik. Nitekim öyle de oldu ve Yargıtay'ın verdiği bir kararla yanlıştan dönüldü." diye konuştu.

Kart, birlikte yargılandığı arkadaşları ile cezaevindeyken kendilerine destek veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekilleri, aileleri ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasının temyiz incelemesini bugün yaptı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesine uyan Daire, terör örgütüne yardım suçundan verilen mahkumiyet kararının bozulmasına karar verdi.

Cumhuriyet'in aktardığına göre kararın ardından tahliyeler başladı.

Sadece Ahmet Şık’ın örgüte yardımdan değil, propaganda suçundan cezalandırılması istendi.

5 yılın altında ceza alan ve temyiz yolu kapalı olan Musa Kart, BirGün yazarı Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, halen cezaevindeydi. Yargıtay, bozma kararının CMK uyarınca cezası istinafta kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine hükmetti. Kararda, icerdekilerin cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine karar verildi.

Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek.

Öte yandan dava kapsamında tutuklu bulunan Emre İper’in cezasının da onandığı belirtildi.



Basın açıklamasının ardından burada çay içen grup daha sonra İstanbul'a doğru yola çıktı.

HABERE YORUM KAT