Avrupa'nın en sıcak yazı mı geliyor?

Avrupa'nın en sıcak yazı mı geliyor?

Grönland'ın eriyen buzullar Avrupa'ya daha sıcak ve kurak yazlar getirdiği iddia ediliyor. Bir araştırmaya göre bu durum 2025 yılındaki hava durumunu tahmin etmek için en sağlıklı yol.

Uzmanlar, Kuzey Kutbu’nda yaşanan iklim değişikliklerinin Avrupa’nın yaz hava durumunu etkilemeye devam ettiğini bildiriyor.

Grönland buzullarının erimesinin Avrupa’ya daha sıcak ve kurak yazlar getirdiği belirtiliyor. Yeni bir araştırmaya göre ise bu süreç 2025 yılında etkisini daha da gösterecek.

Son 40 yılın en sıcak on yazı, Grönland buz tabakasından büyük miktarda tatlı su salınımının olmasıyla gerçeklemişti. Bu durum, 2018 ve 2022’de güney ve doğu Avrupa’da orman yangınlarına yol açtı.

JET AKIMININ ETKİSİ

Kuzey Kutbu’ndaki eriyen buzullar Avrupa üzerindeki jet akımının gücünü ve konumunu etkiliyor. Grönland’daki artan sıcaklıklar nedeniyle daha fazla erimiş buzul Atlantik’e ulaşıyor ve bu da deniz yüzeyinin kışın normalden daha fazla soğumasına neden oluyor. Bu soğuk su ile daha güneydeki sıcak su arasındaki sıcaklık farkı, rüzgarları yönlendiriyor ve Kuzey Atlantik Akıntısı’nı normalden daha kuzeye itiyor.

Araştırma ekibi, Avrupa’da yaz mevsiminin artık daha öngörülebilir olduğunu ve Avrupa’da alışılmadık derecede sıcak ve kuru bir yaz beklendiğini belirtiyor. Bu durum 2025 yazından itibaren Kuzey Avrupa’yı da etkileyebilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT