"Almanya'da vergiye çalışıyorsun" sözünü istatistikler de doğruladı: 38 ülke arasında 2. sırada yer aldı

"Almanya'da vergiye çalışıyorsun" sözünü istatistikler de doğruladı: 38 ülke arasında 2. sırada yer aldı

Almanya'da ortalama gelire sahip tek bir kişi geçen yıl maaşının yüzde 47,9'unu vergi ve sosyal güvenlik primi olarak devlete ödemek zorunda kaldı. OECD ortalaması ise yüzde 34,8 idi.

Almanya'da işgücü geliri; özellikle vergi ve sosyal güvenlik katkı paylarının ağır yükü altındadır. Sanayileşmiş ülkeler örgütü OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre Almanya, araştırmaya katılan 38 ülke arasında ikinci sırada yer alıyor. Sadece Belçika'da ortalama bir gelir sahibi Almanya'dakinden daha yüksek vergi ve sosyal güvenlik primi ödemek zorunda.

OECD her yıl üye ülkeler arasındaki vergi ve prim yükünü karşılaştırıyor. Ortalama gelire sahip tek bir kişi geçen yıl maaşının yüzde 47,9'unu vergi ve sosyal güvenlik primi olarak devlete ödemek zorunda kaldı. OECD ortalaması ise yüzde 34,8 idi.

HAFİF BİR DÜŞÜŞ

Almanya vergi ve katkı payları konusunda yıllardır ikinci sırada yer alıyor. Geçen yıl bu oran bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,4 puan düştü.

Hesaplamalar, ödenecek gelir vergisi ile çalışanlar ve işverenler tarafından ödenen sosyal güvenlik katkı paylarını içeriyor. Sadece gelir vergisi ve çalışan katkı paylarına bakıldığında Almanya yüzde 37,4 ile Belçika ve Litvanya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Sıklıkla iddia edilenin aksine, OECD'ye göre Almanya'da aileler üzerindeki başlangıç yükü de yüksek. Her iki eşin de çalıştığı iki çocuklu bir aile, gelirlerinin ortalama yüzde 40,7'sini vergi ve katkı payı olarak devlete ödemek zorundalar.

Almanya burada da uluslararası karşılaştırmada Belçika'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. OECD ortalaması sadece yüzde 29,5... Almanya'daki oran 2022 yılına kıyasla sadece 0,1 puanlık bir düşüş gösterdi.

BİRAZ DAHA İYİ BU KONUDA

Sadece çalışanın sosyal güvenlik primleri dahil edildiğinde ve aile yardımları hesaba katıldığında, Almanya biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Bu durumda yük yüzde 28,9 oluyor. Belçika, Danimarka ve Litvanya burada daha yüksek durumda.

Tek gelirli aileler daha hafif atlatıyorlar. Eşlerden sadece birinin çalıştığı iki çocuklu bir aile için bir önceki yıl vergi ve katkı yükü yüzde 33,1'dir ve bu rakam OECD karşılaştırmasında dokuzuncu en yüksek rakam. Bu grup için yük, diğerlerinin yanı sıra Fransa, İtalya, İsveç ve İspanya'da daha yüksek konumda. Burada OECD ortalaması yüzde 25.7 oldu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT