Türkiye'ye havalelerden komisyon alınmasın

Türkiye'ye havalelerden komisyon alınmasın

Cumhuriyet Halk Partisi, yurt dışındaki kamu bankalarından Türkiye'ye gönderilen havalelerde komisyon alınmamasına ilişkin yasa teklifi verdi. AKP karşı çıkmazsa Türkiye'ye para göndermek ücretsiz olacak.

OKTAN ERDİKMEN - İşçi göçünün ilk yıllarından 1980’lere kadar geçen sürede, yurt dışından gönderilen dövizler cari açığın kapatılmasına büyük katkı yapmıştı. 1973 yılında Türkiye’nin ihracatı 1 milyon 317 bin, ithalatı 2 milyon 86 bin dolarken, aradaki 769 milyonluk açık, o sene içerisinde 1 milyon 183 bin dolar havale eden gurbetçi işçiler tarafından kapatılmıştı.

Yurt dışında yaşayanlar, eskisi kadar çok olmasa da, Türkiye’deki akrabalarına düzenli aralıklarla para göndermeye devam ediyorlar. 

Avrupa'da faaliyet gösteren ve Türkiye'deki kamu bankalarına ait olan bankalar da, bu durumu fırsata çevirerek, havalelerden yüksek miktarlarda komisyon alıyorlar.

Normalde kredi verip kar etmesi beklenen bu kamu bankaları, örneğin Alman bankalarına göre fahiş faizler uyguladıkları için, gurbetçi işçinin ailesine gönderdiği 3 kuruş paradan kesilen komisyonları, ana gelir kapısı haline getirmiş durumdalar. 

Almanya'da bir bankadan, başka bir bankaya havale gönderdiğinizde, komisyon ödemezsiniz. Ancak Almanya'daki Ziraat Bank'tan, Türkiye'deki Ziraat Bankası'na havale gönderdiğinizde dünyanın parasını ödersiniz.

Üstelik gönderilen parayı, kur farkı adı altında Türkiye'de de tırtıklamaya devam ederler. Avro 4,50 ise, 4,30'dan bozarlar.

Sonunda bu adaletsizliğe karşı birileri bir şey yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yurt dışındaki kamu bankalarından Türkiye'ye para gönderilmesi durumunda, hiç komisyon alınmaması yönünde bir düzenleme yapılması için kanun teklifi verdi.

Teklifi CHP grubunda da onaylanan teklif, şimdi mecliste görüşülmeyi bekliyor. 

AKP de karşı çıkmazsa, kamu bankaları gerçekten kamu için bir şey yapmış olacaklar.

Böylece gurbetçilerin memleketlerine karşı hissettikleri aidiyet duygusu gelişecek, Türkiye’ye gönderilen para miktarında artış olacak ve bu para yine Türk ekonomisine kazandırılacak.

Peki AKP bu teklife karşı çıkar mı? Geçtiğimiz dönemde kendi seçim programlarında bile yer alan yurt dışında yaşayan emeklilerin çalışabilmesi, THY'den yüzde 20 indirim gibi düzenlemelere bile karşı çıkmışlardı.

CHP'nin gurbetçilere ÖTV ve KDV ödemeden bir araba getirmesi teklifine de destek vermediler.

Hükümet CHP'nin her önerisine karşı çıkıyor ve yerine de hiçbir şey koymuyor.

Nereden nereye...

"Statükoyu yıkacağız" diye iktidara gelen AKP, statükonun ta kendisi oldu.

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum