Kalp yetmezliğinin on belirtisi

Kalp yetmezliğinin on belirtisi

Kalp yetmezliğinin ciddiye alınması gereken tipik belirtileri vardır. Alman Kalp Vakfı, yayınladığı bildiride, on belirtiye dikkat çekti ve böyle bir durumda doktora gidilmesi tavsiyesinde bulundu.

Almanya'da milyonlarca insan kalp yetmezliğinden etkileniyor. Hastalık genellikle yavaş yavaş gelişiyor. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Saarland Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Profesör Michael Böhm, Alman Kalp Vakfı'nın "Zayıf Kalp" adlı bilgilendirme broşüründe "Kronik kalp yetmezliği, kalbin pompalama gücünün beyin, böbrekler veya kaslar gibi organlara yeterince kan ve dolayısıyla oksijen ve besin pompalanamayacak kadar azaldığı bir hastalıktır" diyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kalp yetmezliğinin ciddiye alınması gereken tipik belirtileri vardır. Alman Kalp Vakfı, aşağıdaki belirtilerle karşılaştığınızda harekete geçmenizi ve bir doktora danışmanızı tavsiye ediyor:

  1. Nefes darlığı
  2. Azalan performans
  3. Hızlı yorgunluk
  4. Göğüs bölgesinde ağrı
  5. Düzensiz kalp atışı
  6. Bacaklarda su tutulması
  7. Geceleri öksürük
  8. İştah kaybı, ani kilo kaybı
  9. Baş dönmesi nöbetleri
  10. Artan idrara çıkma

NE KADAR ERKEN FARK EDİLİRSE...

Vakaların üçte ikisinde kalp yetmezliğinin nedeni koroner kalp hastalığından kaynaklanıyor.

"Koroner kalp hastalığında kalp yetmezliği genellikle birden fazla kalp krizinden sonra veya çok şiddetli bir ilk kalp krizinden sonra gelişir" diye yazıyor Kalp Vakfı. Bu durum o kadar çok kalp kası dokusunu tahrip eder ki kalp artık düzgün çalışamaz hale gelir.

Bir diğer önemli tetikleyici de uzun yıllardır var olan ve tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilen yüksek tansiyon. Kalp kası iltihabı, doğuştan gelen bir kalp kusurunun yanı sıra alkol, uyuşturucu ve kötü huylu tümörleri tedavi etmek için kullanılanlar gibi bazı ilaçlar da zayıf bir kalbe yol açabilir.

İleri bir aşamada kalp yetmezliği hastanın hayatını tehdit edebilir. Kalp yetmezliği ne kadar erken fark edilirse, hastalık o kadar erken durdurulabilir veya yavaşlatılabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT