Dünya çapında salgın: Tehlike Almanya'da da yayılıyor

Dünya çapında salgın: Tehlike Almanya'da da yayılıyor

ABD Sağlık Bakanlığı 2023 yılının başlarında bir patojen olan Candida auris mantarı konusunda uyarıda bulunmuştu. Şimdi Almanya'da da sayılar artıyor...

Sadece birkaç yıl önce keşfedilen Candida auris mantarı ve patojeni Almanya'da hızla yayılıyor. Jena merkezli Ulusal İstilacı Mantar Enfeksiyonları Referans Merkezi (NRZMyk) tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, 2023 yılında ülke çapında 77 kez tespit edildi, bu, önceki yıllara göre altı kat daha sık. Sadece 2009 yılında keşfedilen maya mantarı insanlar arasında bulaşabiliyor ve çeşitli ilaçlara karşı bağışıklık kazanıyor.

Aynı zamanda NRZMyk'nin başkanı olan Würzburg Üniversitesi Hijyen ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'nden Oliver Kurzai, yaptığı açıklamada, "Şu anda yüksek bir kesinlik derecesiyle vaka sayısında gerçek bir artışla karşı karşıya olduğumuzu ve 'daha iyi tespit' olmadığını varsayıyoruz" dedi. Ancak referans merkezi şu ana kadar Almanya'da doğrudan maya mantarı enfeksiyonuna atfedilebilecek herhangi bir ölüm vakasından haberdar değil. Yine de mantar, özellikle zaten hasta olan ya da bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için tehlike arz ediyor.

Kurzai'ye göre, kan dolaşımı enfeksiyonlarına ("mantar sepsisi") ek olarak, "Candida auris"in neden olduğu protez ve vücuttaki yabancı maddelerin enfeksiyonları, eklem protezlerinin enfeksiyonları gibi özellikle tehlikeli ve tedavisi zordur.

TEST YAPILMALI

Almanya'daki vaka sayısındaki artış, Würzburg Üniversitesi'nden Alexander M. Aldejohann liderliğindeki araştırma ekibi tarafından Robert Koch Enstitüsü'nün Epidemiyoloji Bülteni'nde yayınlandı. Bu vakaların sadece bir kısmı 2023 yılında getirilen bildirim yükümlülüğü kapsamında kaydedilmişti, zira bu yükümlülük sadece belirli enfeksiyonlar için geçerliydi. Almanya'daki vaka sayısının daha da artması muhtemel olarak kabul edilmelidir; her laboratuvar tespiti için genel bir raporlama yükümlülüğü mantarın yayılmasını yavaşlatabilir. Ayrıca Candida auris için kapsamlı testler yapılması tavsiye ediliyor.

Bu mantar genellikle sağlıklı insanları etkilemez. Hastanelerde ve bakım tesislerinde, özellikle de yoğun bakım ünitelerinde bir sorun haline gelebilir. Yayma enfeksiyonları yoluyla bulaşır. Koronavirüsün aksine patojen hava yoluyla yayılmaz. Araştırmacılar, "Candida auris kan dolaşımına girerse, tüm vakaların yarısında ölümcül olan kan zehirlenmesi riski vardır" diye yazıyor.

Geçen yıl Almanya'da kaydedilen 77 vakanın 58'inde hastalar mantar tarafından kolonize edildi. Bilim adamlarına göre, 13 vakada daha enfeksiyon meydana geldi. Altı vakada ise durum belirsizdi. Kolonize olan veya enfeksiyon durumu belirsiz olan hastalardan 5'inde daha sonraki bir aşamada invazif enfeksiyon gelişti. En yaygın enfeksiyonlar yara ve doku enfeksiyonları, kan dolaşımı ve kateterle ilişkili enfeksiyonlar ve protez enfeksiyonları oldu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT