Berlin polisinin "gerçekte nerelisin" sorusu ırkçılık sayıldı... Bir ilk: Tazminat ödeyecekler...

Berlin polisinin "gerçekte nerelisin" sorusu ırkçılık sayıldı... Bir ilk: Tazminat ödeyecekler...

Berlin polisi ırkçı soru nedeniyle 750 Euro tazminat ödemek zorunda. Bir öğrenciye nereli olduğunu soran polis "Bochum" yanıtını aldı. Polis daha sonra "aslen nerelisin" diye sordu. Mahkeme polisin bu sorusunu ırkçılık olarak nitelendirdi...

Berlin polisi bir polis memurunun "ırkçı sorusu" nedeniyle 750 Euro tazminat ödemek zorunda.

Berlin Ayrımcılık Karşıtı Ağ (ADN), tarafından yapılan açıklamaya göre, Berlin polisi bir mahkeme kararıyla 750 Euro tazminat ödemeye mahkum edildi. Söz konusu ceza, bir polis memurunun ayrımcı bir soru sorduğu bir olaydan kaynaklanıyor.

"GERÇEKTE NERELİSİN"

Davacı öğrenci Syed N., 2020 yazında bir arkadaşıyla bisiklet sürerken polis tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü sırasında Syed N.'ye, kökeniyle ilgili soruya "Bochum" cevabını vermesinin ardından "Gerçekte nerelisin?" diye soruldu. Polis memurunun bu ifadesi "ırkçı" olarak değerlendirildi.

Durdurma, davacının bisikleti üzerinde akıllı telefonunu kullandığı sırada gerçekleşti. Kontrol sırasında öğrencinin iki tanıkla birlikte agresif davrandığı söyleniyor, ancak bu durum mahkemede değerlendirilmedi.

Syed N. köken meselesi nedeniyle ayrımcılığa uğradığını düşünürken, ilk olarak polise şikayette bulundu ancak bu şikayet reddedildi. Adalet idaresinin ayrımcılıkla mücadele ofisi başkanının müdahalesinin ardından polis yumuşarken, aynı zamanda da yazılı olarak özür diledi. Özür, mahkeme tarafından yetersiz bulundu ve polisin tazminat ödemesine karar verdi.

Davacı Syed N., "Olumlu karara rağmen, davalı polis beni fail olarak göstermeye devam etti. Polisten hiçbir itiraf gelmedi ve sonuna kadar özür dilenmedi" derken, olaydan karara kadar geçen süre dört yıl sürdü.

Bu dava, Berlin polisinin Devlet Ayrımcılıkla Mücadele Yasası (LADG) kapsamında ilk kez mahkum edildiği dava oldu. Yasa 2020 yılında yürürlüğe girdi ve Almanya'da türünün ilk örneği olarak görülüyor. Yasanın amacı, devlet yetkilileri tarafından yapılan ayrımcılıkla mücadele etmek...

ARTI49

HABERE YORUM KAT