Almanya'daki içme suları güvenli mi?

Almanya'daki içme suları güvenli mi?

Alman Çevre ve Doğa Koruma Federasyonu (BUND) ve Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW), Alman içme suyundaki daimi kimyasallar konusunda uyarıda bulunuyor. İşte detayları...

Alman Çevre ve Doğa Koruma Federasyonu (BUND) ve Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW), Alman içme suyundaki daimi kimyasallar konusunda uyarıda bulunuyor.

Derneklerin bugün yaptıkları açıklamada, BUND tarafından gerçekleştirilen bir içme suyu testine atıfta bulunarak, PFAS olarak bilinen bu maddelerin değerlerinin şu anda geçerli sınırların altında olduğunu duyurdu. Bu nedenle, bu çok kararlı kimyasalların içme suyu yoluyla günlük alımı hala nispeten düşük. Ancak uzmanlar yine de endişeli.

Kasım ve Aralık 2023'te BUND, içme suyu testinde beş maden suyu ve on musluk suyu örneğini laboratuvarda üçer kalıcı kimyasal madde açısından analiz ettirdi. On musluk suyu örneğinden dokuzunda ve beş maden suyundan üçünde kirletici maddeler tespit edildi. Ancak, geçerli sınır değerlerin eşiği aşılmamış bulunuyor.

BİNLERCE MADDEYİ TEMSİL EDİYOR

Perflorlu ve poliflorlu alkil maddeler (PFAS) kimyasal grubu, anoraklar, tavalar, kağıt kaplamalar ve kozmetikler gibi günlük ürünlerde kullanılan tahmini 10 bin ayrı maddeyi içermektedir.

Endüstride, örneğin contalarda, yalıtımda ve kablolarda kullanılırlar. Lityum-iyon piller de PFAS'a dayanır. Çok düşük yüzey gerilimine sahiptirler ve bu nedenle hem yağ hem de su iticidirler. Ayrıca çok esnek oldukları düşünülmektedir.

ÇEVRE İÇİN TEMELDEN ZARARLI

BUND Başkanı Olaf Bandt şunları söyledi, "70 yılı aşkın bir süredir çevremizi PFAS ile emprenye ediyoruz. Bu durum içme suyumuzun da kirlenmesine yol açtı. İyi haber şu ki, musluk suyu ve maden suyu akut bir sağlık riski oluşturmuyor."

Bununla birlikte, BUND testi kirlilik krizinin boyutlarını göstermektedir. Bandt, PFAS kirliliğini insanlar ve çevre için temelden zararlı olarak değerlendirdi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT