Almanya insan hakları raporunda sınıfta kaldı

Almanya insan hakları raporunda sınıfta kaldı

"Uluslararası Af Örgütü dünya genelindeki insan hakları durumuna ilişkin raporunu yayınladı. Almanya da ağır bir şekilde eleştirildi...

İnsan hakları açısından kötü bir yıl: Uluslararası Af Örgütü'nün 2023 yılı için vardığı sonuç bu. Örgüt savaş suçlarının yanı sıra yapay zekanın kötüye kullanılmasını ve kadın haklarının kötüleşen durumunu da kınadı.

Uluslararası hukuk doktoru ve Almanya'daki Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Julia Duchrow, 2023 yıllık raporu için düzenlenen basın toplantısında, "Milliyetçi, ırkçı ve kadın düşmanı güçler dünya çapında zemin kazanıyor. Tüm insanlar için eşit haysiyet ve eşit haklar değerleri bu güçler tarafından saldırıya uğruyor" dedi. Duchrow, Federal İçişleri Bakanlığı'na atıfta bulunarak, "Mültecilere yönelik saldırıların sayısı üçte ikiden fazla arttı" dedi ve küresel sağa kayışın etkilerinin Almanya'da da gözlemlenebileceğini belirtti.

GÖSTERİ YASAKLARI

Berlin'deki Filistin yanlısı gösterilere yönelik önleyici genel yasaklar Uluslararası Af Örgütü tarafından toplanma özgürlüğü hakkını ihlal edeceği gerekçesiyle eleştirildi. Kuruluş, ayrıca Filistin'le dayanışma gösterilerinde artan polis şiddetini de eleştirdi. Başkentin yürütme organı ve toplanma otoritesi olan Berlin polisi, rapor yayınlanmadan önce belirli iddialar hakkında yorum yapmak istemedi.

7 Ekim 2023 ile 31 Mart tarihleri arasında Berlin polisinin Orta Doğu bağlantılı toplam 22 etkinliği yasaklarken, yetkililere göre bu süre zarfında 128 Filistin yanlısı etkinliğin düzenlenmesine izin verildi.

ÇEVRE EYLEMLERİ

İnsan hakları örgütünün raporunda Orta Doğu'daki olaylarla ilgili gösterilerin yanı sıra "Son Nesil" iklim protestolarına da değinildi. Barışçıl protestolar sırasında polisin birçok kez orantısız güç kullandığı belirtiliyor.

İnsan hakları örgütü ayrıca acı veren kelepçelerin kullanılmasını da şiddetle eleştiriyor. Bu tür kelepçelerin 12 Nisan'da Berlin'de "Son Nesil" tarafından gerçekleştirilen sokak blokajına karşı da kullanıldığı videolarla kanıtlandı.

POLİS NE DEDİ

Berlin polisi ise bu yöntemin kullanımıyla ilgili olarak "Genel bir kural olarak polis, kendi başına acı verme amacı taşıyan teknikler anlamında 'acı tutuşları' kullanmaz" dedi ve şöyle devam etti:

"Acı uyaranları yalnızca etkilenenlerin hareket yönüne direnmesi durumunda ortaya çıkar."

Ancak bu teknik, yasanın kendisinde "fiziksel şiddet" olarak sınıflandırılmaktadır. Söz konusu memur, ne kadar güç kullanılacağına "vaka bazında" karar vermektedir.

Berlin polisinin 24 Ocak 2022 ile 7 Haziran 2023 tarihleri arasında "Son Nesil" protestoları bağlamında toplam 325 kez gözaltı başvurusunda bulunması, ancak bunun mahkeme tarafından yalnızca 68 kez onaylanması da dikkat çekti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum