Noel ağacı nasıl gelenek haline geldi?

Noel ağacı nasıl gelenek haline geldi?

Birçok insan için ışıklarla süslenmiş bir Noel ağacı, Noel'in büyük bir parçasıdır. Peki ama bu gelenek aslında nasıl ortaya çıktı?

Günümüzde, tasarımcı süslerinden ev yapımı ağaç süslerine kadar Noel ağaç üzerinde istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Bazı ülkelerde daha detay ve az bilinen gelenekler vardır: Örneğin ABD'de küçük bir cam salatalık, "Noel turşusu", bulana iyi şans getirmesi için dallara saklanır; Polonya ve Ukrayna'da ağaçtaki örümcek ağları uğurlu sayılır. Peki bu gelenekler nasıl ve nerede başladı?

NOEL AĞACI KÖKENİ

İsa'nın doğum öyküsünde özel bir ağaç yer almaz. Birkaç yüz yıl önce ağaçlara kırmızı süsler asma ve bunları Aralık ayında satma fikrini ortaya atan da zeki bir orman bekçisi değildi. Noel ağacı bir icat değil, bir bayram sembolüdür ve insanların evlerine girmesi yüzyıllar almıştır.

Noel ağacı, yaprak dökmeyen ağaç, genellikle çam, ladin veya köknar olup, Noel’de ışıklar ve süslemelerle süslenir. Noel ağaçları taze kesilmiş, saksıda veya yapay olabilir ve hem iç hem de dış mekân dekorasyonu olarak kullanılır. Ağaçlar geleneksel olarak Hıristiyan sembolizmiyle ilişkilendirilir. Birçok aile, Noel Arifesinde veya Noel Günü'nde Noel ağacının etrafına hediyeler yerleştirir.

Bu geleneklerin tam olarak ne zaman ve nerede bildiğimiz geleneğe dönüştüğünü kesin olarak belirlemek zordur: Birçok ülke Noel ağacının doğum yeri olduğunu iddia eder ve bunun ne anlama geldiğini açıklamaya çalışan rakip mitolojiler vardır. Ancak Noel ağaçları dünyanın her yerinde görülse de kökenleri, yaprak dökmeyen ormanların bol olduğu bölgelere, özellikle de Kuzey Avrupa'ya kadar uzanıyor.

KUZEY AVRUPA’DA RAKİP İDAALAR

Letonya ve Estonya, ilk Noel ağacına ev sahipliği yaptıklarını iddia ediyor. Letonya'nın Noel ağacı geleneklerinin kökeni, Kara Kafalar Evi adlı bir tüccar loncasının şehirde bir ağaç taşıdığı, onu süslediği ve daha sonra yaktığı 1510 yılına kadar uzanır. Bu arada Estonya, 1441 yılında başkenti Tallinn'de aynı loncanın ev sahipliği yaptığı benzer bir festivalin kanıtlarının bulunduğunu söyleyerek bu iddialara karşı çıktı.

ALMANYA’DA NOEL AĞACININ KÖKENİ

Araştırmacılar Noel ağacının 16. Yüzyılda Alsas bölgesinde doğmuş olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. (Artık Fransa'nın bir parçası olan bölge, o zamanlar Alman toprağı olarak kabul ediliyordu.) Tarihsel kayıtlar, 1539'da Strasbourg Katedrali'nde bir Noel ağacı dikildiğini ve bu geleneğin bölge genelinde o kadar popüler hale geldiğini gösteriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT