En yüksek kira oranına sahip Alman şehri açıklandı

En yüksek kira oranına sahip Alman şehri açıklandı

Almanya'da en yüksek kira oranına sahip olan kentin Münih, en düşük olanın ise Saksonya'nın Erzgebirgskreis bölgesi olduğu belirlendi.

Alman konut piyasasındaki kriz her geçen gün daha da katlanılamaz bir hal alıyor. Ülkede ortalama 600-700 bin arası konut açığı olduğu belirtilirken, yeni inşaatların artan maliyetler nedeniyle tamamlanamıyor olması krizi daha da derin bir boyuta getiriyor.

Empirica Araştırma Enstitüsü'nün yayınladığı emlak piyasası verilerine göre, Almanya'nın bazı bölgelerinde kiralarda patlama gözleniyor. Şirketin, 100'den fazla reklam kaynağından 60 ila 80 metrekare arasındaki yenilenmiş dairelerin temel kiralarını analiz ettiği çalışmada, kiraların son 10 yılda her bölgede yükseldiği anlaşılıyor.

MÜNİH REKORA KOŞUYOR

Maliyet trendine bakıldığında, yeni ve eski federal eyaletler arasındaki açık fark göze çarpıyor. Örneğin Bavyera, Hessen ve Kuzey Ren-Vestfalya'da kiralar Thüringen ya da Saksonya-Anhalt'a kıyasla daha yüksek oranda artış göstermiş. Brandenburg ise bir istisna olarak federal eyaletler arasında ilk sırada yer alıyor. Çalışmaya göre, başkentte kiralar neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Metrekaresi yaklaşık 5,50 Euro ile Saksonya'nın Erzgebirgskreis bölgesi en düşük kira oranına sahip. Münih'in kentsel bölgesindeki insanlar ise metrekare başına yaklaşık 19,40 Euro ile açık ara en yüksek kirayı ödemeye devam ediyor. Burada kiraların metrekare başına 6,50 Euro daha artış gösterdiği anlaşılıyor.

GELECEK PEK DE AYDINLIK DEĞİL

Başkentte metrekare başına fiyat ulusal ortalamanın iki katından daha fazla artış göstermiş. 10 yıl içinde Köln ve Stuttgart'taki kiralar da Hamburg'dakinden daha hızlı artmış.

Konut inşaatlarında yaşanan krizler ve enflasyon da göz önüne alındığında, artan kiraların bir süre daha Almanlar için kaçınılmaz sonuçlardan biri olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT