Altın, Almanya'da yatırım aracı sayılır mı

Altın, Almanya'da yatırım aracı sayılır mı

Almanya'da uzmanlar, altın fiyatlarında gözle görülür hale gelen keskin artışın abartı olduğunu ve kısa bir süre sonra durulacağını ileri sürüyor. İşte detaylar...

Avrupa'nın hemen her ülkesinin özellikle pandemiden bu yana yaşadığı ekonomik buhran, Almanya'da da yurttaşların ciddi bir bölümü için gelecek kaygısını beraberinde getiriyor. Çok sayıda Alman vatandaşı, ellerindeki varlıkları hangi yatırım araçlarında değerlendirebilecekleri konusunda yaptıkları araştırmalarla, bazen deyim yerindeyse ekonomistlere taş çıkarır donanıma sahip oluyor.

Dünyanın her yerinde yatırım araçları arasında yer alan ve iniş çıkışlarıyla adeta kendi borsasını yaratan altının durumu da küçük ölçekli yatırımcı sayılabilecek Alman vatandaşları arasında tartışma konusu.

UZMANLAR DURULMA BEKLİYOR

Commerzbank'a göre altın fiyatındaki yeni rekorlar, kısa vadeli spekülasyonlardan kaynaklanıyor. Ay başından bu yana altın fiyatı troy ons başına 100 ABD Dolar'ından fazla arttı. Euro bazında ise bu artış çok az oldu.

Bu bağlamda, son ABD göstergeleri oldukça hayal kırıklığı yarattığından, piyasa çoğunlukla Fed'in faiz indirimlerine ilişkin umutların arttığına işaret ediyor. Ancak, faiz oranlarına ilişkin piyasa beklentileriyle kıyaslandığında pek bir şey olmadığı görülüyor.

Altın ETF'lerinin yakın zamana kadar çıkış kaydetmiş olması, özellikle spekülatif finansal yatırımcıların uzun pozisyonlarını artırdığı şeklinde yorumlanabilir. Analistler altın piyasasında çok fazla faiz oranı iyimserliği olduğunu varsayıyor ve keskin yükselişi abartı olarak görüyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde ve haftalarda bir durulma bekliyorlar.

ARTI49

HABERE YORUM KAT