Yurt dışındakilerin Almanya'ya dönüşü

Yurt dışındakilerin Almanya'ya dönüşü

Korona salgını nedeniyle yurtdışında kalan kişiler Almanya’ya nasıl gelebilirler?

Korona salgını nedeniyle yurtdışında kalan kişiler Almanya’ya nasıl gelebilirler?

Korona salgını nedeniyle tüm dünyada seyahat hareketleri sınırlandı. Almanya Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarını tüm dünya için geçerli olmak üzere turistik seyahat yapmamaları konusunda uyardı.

Bu konuda bilgi: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/reise-und-sicherheitshinweise/reisewarnungen/faq-reisewarnung

Uçak şirketleri normal seferlerini yapamadıkları için Alman Dışişleri Bakanlığı vatandaşları ve aile bireylerini Almanya’ya geri getirmek için 50 milyon avroluk bir paket ile uçuşlar organize ediyor.

Geçici olarak (örneğin tatil amaçlı) yurtdışında olup Almanya’ya kendi olanakları ile dönemeyen Alman vatandaşları ve aile bireyleri (aile bireyleri yabancı vatandaş dahi olsalar) Almanya’ya getirilecekler. 

Alman vatandaşı olmayanların durumu nedir?

Yeterli kapasite olması kaydıyla, Almanya’da ikamet hakkı olan yabancılar ve AB vatandaşları da getirilecekler.

Dönüş yardımına ihtiyacı olanlar şu adresteki forma kendilerini kaydetsinler (Die Krisenvorsorgeliste):  elefand.diplo.de .

İkamet iznim geçersiz hale gelir mi?

Alman İkamet Yasası’nın (Aufenthaltsgesetz) 51’inci maddesine göre Almanya’yı geçici olmayan bir nedenle terkedenler ve altı aydan fazla Almanya dışında kalanlar ikamet izinlerini kaybederler.

https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__51.html

Ancak kendi ellerinde olmayan zorunlu bir nedenle (mücbir sebep) Almanya’ya dönüş yapamayanlar bundan etkilenmezler.

Ayrıca Almanya’da süresiz ikamet hakkı (Niderlassungserlaubnis) olupta geçmişte en az 15 yıl Almanya’da yaşamış olanlar, kendi geçimlerini sağlayabildikleri ve sağlık sigortaları devam ettiği takdirde bundan etkilenmezler.

Süreli bir ikamet izni olanlar, ikamet uzatma başvurusu yapamazlarsa ne olur?

İkamet uzatma başvurusunun ikamet izni bitmeden yapılması gerekir. Bu süreyi geçirenlerin ikamet izinlerini kaybetme tehlikesi sözkonusudur (Federal İdari Mahkeme kararı, Urteil vom 22.06.2011 -, BVerwG 1 C, 5.10ECLI:DE:BVerwG:2011:220611U1C5.10.0).

Korona nedeniyle zamanında Almanya’ya gelemediği için bu başvuruyu yapamayanlar, durumlarını kanıtlamak zorunda kalırlar.

Ayrıca yabancılar daireleri karar verirken insani zor bir durum doğmamasına dikkat etmek zorundadırlar (Haertefall).

Daha iyisi, durumu bir an önce bir vekiliniz aracılığı ile yabancılar dairesine bildirmenizdir.

Av. Memet Kılıç, LL.M (Heidelberg Üniversitesi)

YouToube: https://www.youtube.com/avmemetkilic

HABERE YORUM KAT
7 Yorum