Yurt dışı emeklilikte paravan şirket şoku

Yurt dışı emeklilikte paravan şirket şoku

Sözcü Gazetesi Almanya Temsilcisi Ali Gülen, Avrupalı Türkleri hukuki altyapısı olmayan sözde emeklilik şirketlerine karşı uyardı: Paravan şirketlerden sigortalı gösterilenlerin emekliliği iptal ediliyor!

MANNHEIM - Sözcü Gazetesi Almanya Temsilcisi Ali Gülen, CHP Baden Württemberg Birliği tarafından Almanya'nın Mannheim şehrinde düzenlenen panelde konuştu. 

Avrupa'da yaşayan vatandaşların son yıllarda Türkiye'den emekliliğe büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan Ali Gülen, "Avukatlık yetkisi olanların dışında, olmayanların da danışmanlık hizmeti verdiği bu şirketlerin yönlendirmesiyle, paravan şirketler üzerinden SSK numarası alanların, emeklilikleri iptal edilmeye başladı. Emekliliği iptal edilenlerinin sayısının 10 binleri aşabileceği belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilelerin aldığı maaşları da toplu olarak geri ödemelerini istiyor" dedi.

"Sahte şirketlerle dolandırdılar"

Bazı aracıların, "yüksek kazançlar elde edebilmek için vatandaşı sahte şirketlerle nasıl dolandırdığını“ dile getiren Gülen, "Fiili ve gerçek bir çalışma olmadan, sadece SSK numarası veren şirketleri takip eden Sosyal Güvenlik Kurumu, bu şirketler aracılığıyla düşük borçlanma gün ve bedeli ödeyenleri takibe aldı. Sadece bu tür vurgunlar için kullanılan şirketlerde işlem yaptıranların emeklilikleri iptal edilmeye başladı" ifadelerini kullandı.

İptal halinde zarar büyük

İptal edilenlere ödenen paralar faiziyle geri istenirken, ödenen primlerin yanacağı açıklandı. Ayrıca savcılıklara suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor. Bu tür şirketlerde kendini çalışmış gösterenlerin ise, aylık bağlatmadılarsa, bundan kısa sürede vazgeçip ödedikleri paraları talep etmeyi düşünmeleri önerildi.

HABERE YORUM KAT