Yemin ettiler: “Faşizmi yıkmak, savaşa son vermek hedefimizdir”

Yemin ettiler: “Faşizmi yıkmak, savaşa son vermek hedefimizdir”

Federal Almanya’nın birçok kentinde İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ve Nazi İmparatorluğu’nun yıkılışının 75’inci yıldönümünde çeşitli etkinlikler ve eylemler düzenlendi.

Sosyalizm ve demokrasi güçlerinin faşist cepheyi yenilgiye uğrattıkları, özgürlük ve zafer günü dolayısıyla Stuttgart kentindeki etkinlik için 30 kurum halka çağrıda bulundu.

Direniş sembolü olan anıtın önünde gerçekleşen etkinlik “Die Moorsoldaten” (Bataklık Askerleriyiz Biz) şarkısıyla başladı. Ünlü besteci Hanns Eisler tarafından bestelenen şarkı toplama kamplarında ve direnişin olduğu her yerde söylenerek dilden dile dolaştı ve günümüze ulaştı. Nazi Döneminde Baskı Uğrayanlar Birliği  (VVN) adına bir konuşma yapan Dieter Lachenmayer faşizmin insanlık için hâlâ tehlike oluşturmaya devam ettiğini belirtti ve birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaparak bugünün resmi tatil olarak kabul edilmesini talep etti.

BUCHENWALD YEMİNİ

“Savaşa ve faşizme karşı direnişte gösterilen kahramanlıklar ve yaşananlar insanlık var oldukça unutulmaz. Faşizm ve savaş bir daha asla” çağrısıyla devam eden programda mikrofonda Buchenwald yemini okundu:

‘’Yoldaşlar bizler faşizm canavarına karşı mücadelede tutsak edilen (Sovyet, Fransız, Polonya, Çekoslovakya, Hollanda, Avusturya, Belçika) uluslararası direnişçiler olarak faşizmi yıkmak savaşa son vermek hedefimizdir. Katledilen yoldaşlarımıza ve insanlığa borcumuz budur. Zafer bizim olmalı.”

 

Ardından hep birlikte direniş şarkıları okundu. Lilo Hermann Kültür Merkezi’nden bir genç kısa konuşma yaparak mültecilere yönelik insanlık dışı önlemlere işaret etti ve Almanya’nın durmak bilmeyen silah üretimi ve ticaretini protesto etti.

Öte yandan koronavirüs salgını nedeniyle katılımcılar maske takarak 1,5 metre koruma mesafesine dikkat ettiler. 300 kişinin katıldığı 8 Mayıs kutlama etkinliği katılımcıların büyük bir saygı içinde ellerindeki, karanfil ve gülleri anıtın önüne özenle bırakmalarıyla devam etti. Zafer günü etkinliği ırkçılığa ve savaşa karşı mücadelede dayanışmayı güçlendirme çağrısıyla son buldu.

ALİ ÇARMAN – STUTTGART

HABERE YORUM KAT