Bugün hepimiz Beşiktaşlıyız

Bugün hepimiz Beşiktaşlıyız

Bayern taraftarlarının 20 yıl önce, Almanya'daki Türkleri güya aşağılamak için açtıkları 'Aldi müşterilerini selamlıyor' pankartını unutmadık. Bugün hepimiz Beşiktaşlıyız.

OKTAN ERDİKMEN - Yarın Münih'te Bayern Münih ve Beşiktaş arasında Şampiyonlar Ligi maçı oynanacak. Türkiye'deki taraftarların çoğu, Avrupa kupalarında da rakip takımları desteklemiyor. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın tüm ülkelerinde böyle. Laziolular, Roma'ya karşı Fenerbahçe'yi; Interliler, Milan'a karşı Galatasaray'ı tutar. 

Haksız da sayılmazlar. Avrupa kupalarında alınan her galibiyet, karşı takıma para ve yeni transferler olarak dönüyor. Yani rekabet açısından geride kalmalarına neden oluyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerse, büyük ölçüde Türk takımlarını tutarlar. Gurbetçi çocukları, ayrımcılığa uğradıkları okullarında, çalışanlar iş yerlerinde hangi takımı tutarlarsa tutsunlar, Türklerin başarısıyla gurur duyarlar. 

En azından rakip Türk takımını destekleme oranı, Türkiye'dekinden kat be kat yüksektir.

Bu akşamki maçın ise ayrı bir yönü var. Bundan 20 sene önce oynanan maçta, Bayern taraftarları stada gelen gurbetçileri akıllarınca aşağılamak için Aldi torbaları açmışlar; 15 metrelik 'Aldi müşterilerini selamlıyor' pankartıyla poz vermişlerdi.

Burada kendilerince, Almanya'da yaşayan Türklerin diğer marketlere göre ucuz ürünler satan Aldi'den alışveriş yaptıklarını ve fakir olduklarını anlatmaya çalışıyorlardı.

Türkleri Dortmundlular ve Kölnlüler destekledi. Borussia Dortmund taraftarları da Bayernlilere karşı Lidl torbaları açarak, ırkçılığı protesto ettiler.  FC Kölnlüler, 'Biz de Aldi'den alıyoruz' kampanyası başlattılar.

Aldi'den alışveriş yapmak bir kişinin yoksul olduğunu göstermez. Bu alışveriş alışkanlığıyla ilgili bir durumdur. Türklerin Aldi'den alışveriş yaptıklarına yönelik çıkarımı destekleyen herhangi bir araştırma da görmedim. Kişisel gözlemim, Türklerin Aldi'yi Almanlara göre daha az tercih ettikleri yönünde. Ancak mesele bu değil. Mesele, binlerce kişinin ellerinde Aldi poşetleriyle ırkçılık yapması ve bunu yapan taraftarların yıllar sonra ırkçılığa karşı ve centilmen oldukları için, Alman Futbol Federasyonu'nun verdiği Julius Hirsch ödülünü almaları.

Biz ne bu pankartı, ne de her gün maruz kaldığımız ırkçılığı, ayrımcılığı ve saygısızlığı unutabiliriz.

Bu nedenle bugün Beşiktaşlıyız.

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

 

NOT: Julius Hirsch, Alman milli takımında da oynayan Yahudi bir futbolcuydu. Önce sadece Yahudi olduğu için, yıllarca formasını giydiği futbol kulübünden atıldı. Çünkü Yahudilerin futbol kulüplerine üye olmasına izin verilmiyordu.

Daha sonra Gestapo tarafından tutuklandı, Auschwitz'e götürüldü ve milyonlarca Musevi ile birlikte yakıldı.

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum