‘Varlık’ değil ‘yokluk’ fonu

‘Varlık’ değil ‘yokluk’ fonu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanı olduğu Varlık Fonu, uluslararası piyasalardan 1 milyar avro borç alabilmek için girişimlere başladı.

ANKARA - AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanı olduğu Varlık Fonu, uluslararası piyasalardan 1 milyar avro borçlanacak. Fonun bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, THY ve Borsa İstanbul’un da bulunduğu Türkiye’nin en önemli 46 taşınmazı bulunuyor.

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) uluslararası piyasalardan 1 milyar avro borçlanmak için Amerikan Bankası Citigroup ile Çin bankası ISCB’ye yetki verdiği bildirildi.

Bloomberg ajansının konuya yakın beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, Varlık Fonu’nun uluslararası piyasalardan yapacağı bu ilk borçlanma bir yılı opsiyonlu üç yıl vadeli olacak. Borçlanmanın maliyetiyle ilgili ise bilgi verilmedi.

Erdoğan, Resmi gazetede yayınladığı Cumhurbaşkanı kararıyla kendisini Türk Varlık Fonu’nun başkanlığına getirmişti. Erdoğan, bu kararın ardından atama yetkisini kullanarak fonun başkan vekilliğine damadı hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak’ı getirmişti.

2016’nın sonunda Meclis’te çıkarılan yasayla kurulan Türkiye varlık fonu, 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin edilen varlığıyla devletin en önemli ekonomik kurumu konumunda.

Ağustos 2016’da kurulan ve en az 50 milyar dolarlık bir portföyü olduğu tahmin edilen fona bugüne kadar 46 adet taşınmaz devredilmiş durumda.

Varlık fonu’na devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, Çaykur, PTT, Borsa İstanbul, TÜRKSAT ve Türk Telekom’un sermayelerinde bulunan hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank’taki özelleştirme idaresi hisseleri bulunuyor. HALK TV

HABERE YORUM KAT