Türkiye'deki gelirlerin vergisini unutmayın

Türkiye'deki gelirlerin vergisini unutmayın

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, yurt dışında yaşayan vatandaşlara Türkiye'deki gayrimenkulleri ile ilgili elde ettikleri kira gelirlerini beyan edip, vergisini ödemeyi unutmamalarını tavsiye etti. Türkmen aksi halde sonuçların ağır olacağını dile getirdi.

Sözcü gazetesi yazarı, vergi ve maliye uzmanı Nedim Türkmen, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki kira gelirlerinin beyanına istinaden bir yazı kaleme aldı. 

Çalışmak amacıyla yurtdışına giden Türk vatandaşlarının Türkiye'de yerleşmiş olmayan yani ikametgahı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye'de 6 aydan fazla oturmayan gerçek kişi, dar mükellef olarak nitelendirildiğini hatırlatan Türkmen, “Bu nitelendirmenin doğal sonucu olarak; gurbetçilerin Türkiye'de elde ettikleri tevkifata tabi tutulmamış bütün gelirlerinin istisna tutarlarını aşan kısmı için, beyanname vermeleri zorunludur” dedi.

Türkmen, yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye'de elde edilen mesken kira gelirinin Gelir Vergisi Kanunu'nun 21'inci maddesinde belirtilen 2018 yılına ilişkin istisna tutarı olan 4.400 TL'yi aşması halinde, beyanname ile beyan etmelerinin zorunlu olduğunu belirterek, “Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla bir süredir yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yurtdışında ödemiş oldukları kira bedellerini Türkiye'de elde etmiş oldukları kira gelirlerinden gider olarak indirmeleri mümkün değildir” dedi.

Beyanname vermemenin sonuçları ağır olur

Türkmen, “Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin, Türkiye'de gayrimenkulleri ile ilgili elde etmiş oldukları mesken kira gelirlerini beyan edip, vergisini ödemeyi unutmamalarını tavsiye ederim. Zamanında beyanname vermezler ise vergi ziyaına neden olacakları için, zamanında ödenmeyen vergi tutarı ile birlikte aynı tutarda vergi ziyaı cezası ve aylık gecikme faizi de ödemek zorunda kalacaklardır. Ayrıca konut kira geliri istisna rakamından da faydalanamayacaklardır” ifadelerini kullandı.

Nedim Türkmen’in yazısının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT