Türkiye, F-35 sisteminden çıkarıldı

Türkiye, F-35 sisteminden çıkarıldı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, S-400 satın alan Türkiye'nin, ABD'nin yeni nesil savaş uçağı F-35 sisteminden çıkarıldığı kaydedildi.

WASHINGTON - Beyaz Saray'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin S-400 Rus savunma sistemlerini satın almasının ardından, F-35 projesinde yer almasının imkansız hale geldiği belirtildi.

ABD'nin yeni nesil savaş uçağı F-35'in, Rus bilgi toplama platformu ile birlikte kullanılmasının ve ileri yetilerinin öğrenilmesinin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, "ABD Türkiye'ye meşru savunma ihtiyaçlarını karşılamak için aktif çalışarak çözümler sundu. ABD yönetimi tarafından Türkiye'nin ABD patriot sistemlerini alması defalarca teklif edildi. Türkiye, NATO'nun 65 yıldır uzun süreli ve güvenlilir bir ortağıdır ancak S-400'leri kabul etmesi, NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzak durulması yönünde yaptıkları çağrıların dikkate alınmadığını gösterdi" denildi.

ABD'nin hala Türkiye ile stratejik ilişkilerine büyük değer verdiğini belirten Beyaz Saray yönetimi, "İlişkilerimiz çok boyutlu ve sadece F-35'e odaklanmış değil. Askeri ilişkileirmiz güçlü ve Türkiye ile S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan sıkıntılar da dikkate alınarak, geniş şekilde iş birliği yapmaya devam edeceğiz. 

Fotoğraf: Arşiv

HABERE YORUM KAT