Türkiye, Avrupa'dır

Türkiye, Avrupa'dır

CHP Avrupa Temsilcisi ve PES Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç, Türkiye'nin de dahil olduğu AB genişleme paketini değerlendirdi.

KADER SEVİNÇ* - Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi'nde Türkiye'nin de dahil olduğu AB genişleme paketi görüşülürken, adil ve özgür seçimlerin ortadan kaldırılması, İstanbul seçimlerinin iptali eleştirildi ve seçim gözlem heyeti gönderilmesi gündeme getirildi.

AB 2019 Türkiye İlerleme Raporu'a 31 Mart yerel seçimlerinde olanlar olduğu gibi yansıdı. Seçilmiş belediye başkanı Sayın İmamoğlu'nun yerine devlet tarafindan atanan bir görevlinin getirildiği de kaydedilirken》》Türkiye, Avrupa'dır

 

》》
Avrupa Konseyi gözlemcilerinin Türkiye'de özgür ve adil bir seçim ortamı olduğuna ikna olmadıklarına vurgu yapıldı. Ayrıca Türk hükümetine 23 Haziran oylaması için Avrupa Konseyi'nden gözlemci davet etmesi çağrısı yapıyor Avrupa Komisyonu raporunda.Türkiye, Avrupa'dır

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi de raporda YSK'nın seçimlerin yenilenmesi kararı,diğer bölgelerde seçilen adaylara görevlerinin verilmemesinin tüm seçim sürecinin yasallığı, güvenilirliği,kurumun (ysk) siyasi baskılardan bağımsızlığı hakkında ciddi endişeler oluşturdu deniyor

AP Dışişleri Komitesi'ndeki tartışmada parlamenterler Avrupa Komisyonu'nundan ilişkilerde istikrar adı altında Türkiye'deki hak ihlalleri ve anti-demokratikleşmeye sağır kalınmamasını istedi.

Bu hafta ortaya çıkan tutuklulara işkence haberleri gündeme getirildi.

Komiser Hahn ise demokrasi ve Avrupalı değerlerden ödün verilmeyeceğini söylerken , imkanı olan, firsat yakalayanlar ülkelerinden AB'ye geliyor,bu bizim çıkarımıza değil. Yetişmiş,nitelikli insanların ülkelerinde kalmalarını sağlayacak koşulların korunmasını desteklemeliyiz dedi.

OHAL kaldırılmasına rağmen iktidarın pek çok sınırlayıcı öğeyi yasal değişikliklerle getirdiği,geriye gidişin her alanda sürdüğü, başkanlık sisteminin kalan denge denetleme sistemini de ortadan kaldırdığı,kurumları, yargıyı siyasallaştırdığı,meclisi zayıflattığı tespitini yapıyorTürkiye, Avrupa'dır

Bugün açıklanan 2019 Türkiye İlerleme Raporu bu yasama döneminin son raporu ve AB'nin kurumsal raporu olması bakımından önem taşıyor.

Müzakerelerin başladığı 2005 yılının üzerinden 14 yıl geçti ve Türkiye bir arpa boyu yol gitti. Üstelik bir çok kazanımını kaybetti.

Yayımlanan AB İlerleme Raporları her yıl artan bir hızla gerilemenin tespit tutanağına dönüşmüştür.

Bunda en büyük sorumluluk ülkeyi otoriterlik batağına sürükleyen AKP iktidarlarınındır.

Erdoğan'ın itiraf ettiği gibi İstanbul'a da ülkeye de ihanet ettiler.

Avrupa Birliği de yanlış politikaları, zayıf liderliği, hayallerinin efendisi olmak yerine korkularının mahkumu olarak bugünkü tabloya katkı sağladı uzun yıllar.

Raporlar tek başına felaketin tutanağını tutmaktan başka bir şey değil. Avrupa ve onun dönüştürücü gücü de bu değildir.

Bugün önümüzdeki soru;

Türkiye'de yeni ve bu kez samimi, derinlikli bir Avrupa hareketi yaratılacak mı? AB'de gerçekten Avrupalı ve gereğini yapan bir entegrasyon politika uygulaması yaratılacak mı?

İki sorunun da hayır yanıtı bir kaybet/kaybet formulünün mükemmel halidir.

Türkiye özgüvenli bir Avrupa ülkesi olmalı ve gereğini yapmalı. Tam bir demokrasi olan, AB standartlarını asgari müşterek standart olarak gören bir Türkiye bugün içine düştüğü açmazları aşar ve dünyanın tüm bölgelerinde etkili bir aktör haline gelir.

Güçlü bir AB üyesi Türkiye'yi er ya da geç inşaa edeceğiz. Buna kuşkum yok. Benim kuşağım bu Türkiye'yi yaratanlar olacak. Bizden önceki kuşağın bizden çaldığı, verimli yıllarımızı böylesi bir karanlığa boğanlara inat biz o aydınlık günleri bizden sonra gelenlere armağan edeceğiz

Bu karanlıkta payı olanlar, bu düzenin değirmenine öyle ya da böyle su taşıyanlar tarih ve vicdanlar önünde mahkum olacaklar.

Bu düzenin açtığı yaraların üstünü içeride ve dışarıda örtmeye çalışanlar, ne sebeple olursa olsun susanlar bu ülkenin yarınlarına ihanetin parçasıdır.

Ülkenin yarınlarına ihanetteki dış ortaklarının yıllar boyu Türkiye'yi Avrupa'dan dışlamaya çalışan gericiler olduğunun bilincindeyiz.

İçeride ve dışarıda bu iki gerici, köhnemiş anlayışın tarihin sayfalarına gömüldüğüne hep beraber şahit olacağız.

Sebat ve çalışkanlıkla, yurtseverlik ve tutkuyla taşlarını döşeyeceğimiz zorlu ama bir o kadar kutlu bir yolumuz var.

Her yurtsever bunun haklı gururuyla emeğini vermeli.

Ve yüreğinin en derinliklerinden inanmalı ki #HerŞeyÇokGüzelOlacak

Bugün karanlık bir tünelin içinden geçen güzel Türkiye 
Avrupa'dır ve bu gerçeği değiştirmeye güçleri yetmez.

AB İlerleme Raporu sadece bu karanlığı tasvir eden bir manzume.

Bu tüneli aşıp onu saygın bir AB üyesi de yapacağız.

İstikbal hayallerinin güzelliğine inananlarındır.

* CHP Avrupa Birliği Temsilcisi - PES Yönetim Kurulu Üyesi

HABERE YORUM KAT
2 Yorum