Türbesini gösteren haritayı alan çıkmadı

Türbesini gösteren haritayı alan çıkmadı

Köln'de açık arttırmaya çıkarılan, Kanuni’nin türbesinin yerini gösteren haritaya alıcı çıkmadı.

KÖLN - Zigetvar Kuşatması sırasında 1566'da hayatını hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi gösteren 1689 yılına ait bir haritaya alıcı çıkmadı. 

Almanya'nın Köln kentindeki Venator&Hanstein müzayede evinde açık arttırmaya sunulan, isminin açıklanması istemeyen bir şahsa ait olan harita alıcı bulamadı.

Türbesinin haritası Almanya'da bulundu

Macaristan'daki Pecs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Norbert Pap, Zigetvar Kuşatması sırasında 1566'da hayatını hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi gösteren 1689 yılına ait bir harita bulunduğunu açıklanmıştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Macaristan'ın Zigetvar kentinde yeri tespit edilen Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaları yürüten Macar ekibin başındaki Doç. Dr. Pap, haritayla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu: 

"1689 yılında İtalyan asıllı Leandro Anguissola tarafından hazırlanan, bölgeyi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi açık bir şekilde gösteren harita, türbenin yeri hakkındaki tüm şüpheleri ortadan kaldırdı.

İtalyan asıllı mühendis Leandro Anguissola'nın Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altındaki Zigetvar'ın 1689 yılında geri alınmasıyla ilgili askeri harekatın coğrafi çerçevesini haritaya kaydettiğini, haritada, surlar, önemli harekat noktaları, yollar ve kalelerin yer aldığına işaret eden Pap, ''Haritada halkın yaşayışına dair çok az bilgi var. Ortaya çıkan bu harita Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbe hakkındaki tüm şüpheleri yok ediyor. Haritanın üstünde Almanca, "Turbek, eine kleine Stadt, wo des Solimani seine Ingeweit sind begraben worden" (Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği Turbek, küçük bir şehir) yazısı yer alıyor.

Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Osmanlı dönemine ait türbe, cami ve tekkenin aynı şekilde haritada yer alıyor. Bölgede şu an bulunan yollar bile birebir benzerlik gösteriyor."

Kanuni'nin ölümü gizlendi

Zigetvar kuşatması sırasında 1566'da hayatını hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmişti. Kanuni'nin naaşının bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömülmüştü. Kanuni'nin bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul'a getirilerek Süleymaniye Camisi avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.

Kanuni'nin ölümünden sonra tahta geçen 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırmıştı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar daha sonra Zigetvar Kalesi'ni işgal eden Habsburg askerleri tarafından yıkılmıştı. Macarlar, bu bölgeye türbe anlamına gelen "Turbek" ismini vermişti.

HABERE YORUM KAT