Torba yasadan gurbetçi çıktı

Torba yasadan gurbetçi çıktı

Gazeteci Ali Gülen, torba yasadaki yeni BES düzenlemesiyle, "İnsanları BES’e yönlendirmek için mi, yıllardır göz yumdukları sahte emeklilikleri iptal ediyorlar?“ sorusunun gündeme geldiğini dile getirdi.

ALİ GÜLEN (SÖZCÜ) - AK Parti’nin meclise sunduğu 39 maddelik torba kanunda, gurbetçiler için üç değişiklik var.

1) Bireysel Emeklilik Sistemi’ne gurbetçi döviz ödeyerek katılacak. Gurbetçinin BES‘ine devletin katkı payı yüzde 10 olacak.

2) Yurt dışında doğan ve orada yaşayan erkeklerin, dövizle askerlik için 3 yıl çalışma şartı kaldırılacak.

3) Yurt dışında boşanmış kişinin, boşandığı eşi ölmüşse veya boşanılan eş yabancıysa, tanıma kararı için konsolosluklara başvuru yetecek.

Gazeteci Ali Gülen, Sözcü'de yayımlanan yazısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 17 Şubat günü sunulan 39 maddelik torba kanunun, yurt dışında yaşayan Türkler için önemli değişiklikler getirdiğini belirtti.

Ali Gülen'in yazısı şu şekilde:

Yurt dışından borçlanarak emekliliklerin SGK’ya yük olduğu görülüp, son değişikliklerle bu yol kapatılır ve emeklilik iptallerine hız verilirken, gurbetçilere Dövizle Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yasal değişiklik yapılıyor.

4632 sayılı kanunda değişiklik getiren torba tasarıya, „Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve 5901 sayılı Kanunun 28’inci maddesi kapsamındaki kişiler tarafından yabancı para cinsinden katkı payı ödenebilir“ maddesi eklendi. Buna göre, yurt dışındaki Türk vatandaşları ve Türk vatandaşlığından izinle çıkmış olanlar, döviz cinsinden BES’e ödeme yapacak. Yurt dışındaki Türkler’in zorunlu üyeliği kanunen mümkün değil, bu nedenle katılım gönüllülük esasına göre olacak.

Biri iptal ediliyor, diğerinin önü açılıyor

Yurt dışındaki Türkler’in emekliliklerinin seri halde iptalleri sürürken, bu hakkın tanınması, „İnsanları BES’e yönlendirmek için mi, yıllardır göz yumdukları sahte emeklilikleri iptal ediyorlar?“ sorusu gündeme geldi.

Ayrıca, BES’e devletin ödediği yüzde 25’lik primin, gurbetçiler için yüzde 10’a indirilmesi için cumhurbaşkanlığına yetki veriliyor. Ancak bu durum, Türk vatandaşları arasında ayrımcılık yaratacak ve bir tarafa yüzde 25, diğer tarafa yüzde 10 katkı payı ödeniyor olacak. Bunun eşitlik ilkesine aykırılığı dava konusu olabilecek.

Dövizle askerlik de değişti

Torba yasa teklifine göre, yurt dışında yerleşik Türkler’i ilgilendiren Dövizle Askerlik Kanunu’nda yeni düzenleme geliyor. Yurt dışındaki erkek Türk vatandaşları, 18 yaşından sonra ancak 3 yıllık çalışmaları varsa ve bunu sigortalılık süresi olarak kanıtlarlarsa, dövizle askerlik hizmetinden yararlanıyordu. Bu madde yumuşatılıyor ve yurt dışında doğup da, sürekli orada ikamet eden veya çifte vatandaş olanlar, üç yıllık çalışma şartı aranmaksızın, dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilecek.

Değişiklikle, ilk bir kaç yıl içinde başvuru sayısının ve döviz getirisinin artması bekleniyor.

Boşanmaların tanınması

Bir süre önce yapılan değişiklikle, yurt dışında boşanmış tarafların birlikte konsolosluklara başvurması halinde, yurt dışı boşanma kararı idari makamlarca tanınıyordu. Şimdi burada bir yenilik daha getiriliyor ve boşandığı eşi ölmüş ya da boşandığı eşi yabancı olan Türk vatandaşları, Türkiye’de dava açmadan boşanma kararını yine idari mercilerce tanıtabilecek.

gurbetçiye-bes.jpeg

HABERE YORUM KAT
1 Yorum