Terör örgütü NSU davası kararına tepkiler

Terör örgütü NSU davası kararına tepkiler

Almanya'da NSU terör örgütüne yönelik davada çıkan karar tepkilere neden oldu.

MÜNİH - Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin verdiği kararın kurban yakınlarının acısını dindiremeyeceğini söyledi.

Seehofer, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü kararla NSU davasının sonlandığını belirtti.

"Mahkeme kararı kurbanların yakınlarının acısını dindiremez"

"Mahkeme kararı kurbanların yakınlarının acısını dindiremez." ifadesini kullanan Seehofer, öldürülenlerin yakınlarının geçmişte yanlış suçlamalarla karşılaştıklarını hatırlattı.

Seehofer, baş sanık Beate Zschaepe ve dört sanık hakkında verilen kararın "davadaki son nokta olduğunu ancak toplum ve güvenlik makamları için bunun bir son nokta olmadığını" bildirdi. 

Halkın güvenliğini koruma konusunda çalışmayı sürdüreceklerini ve güvenlik birimlerinin güçlendirileceğini kaydeden Seehofer ayrıca, Almanya’daki aşırı sağla gerekli her türlü araçla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Kararın açıklanması hukuk devletinin bir başarısıdır"

Federal Başsavcı Herbert Diemer de mahkemenin önemli noktalarda savcılığın mütalaasındaki talebine uyduğunu belirterek, "Kararın açıklanması hukuk devletinin bir başarısıdır." değerlendirmesini yaptı.

Diemer, Zschaepe’nin suç ortağı olduğunun tespit edilmesinin önemli olduğunu savundu.

"NSU’nun çevresi hala karanlıkta"

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster de, NSU terör örgütünün faaliyetlerinin araştırılmasının sürdürülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "NSU’nun çevresi hala karanlıkta." ifadesini kullandı.

Siyasetin ve güvenlik makamlarının dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunan Schuster, güvenlik makamlarının geçmişte ülkedeki azınlıklara uygun davranıp davranmadıklarının da sorulması gerektiğini kaydetti.

"Merkel verdiği sözü tutmadı"

Almanya’da Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Anton Hofreiter, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in NSU olayının tümüyle aydınlatılması için verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi.

Hofreiter, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde NSU davasında kararın açıklanmasının ardından verdiği demeçte, kararın açıklanmasıyla NSU’nun aydınlatılmasının sonlandırılmaması gerektiğini belirtti.

"2012’de Şansölye Merkel’in ve Alman hükümetinin olayın tümüyle aydınlatılması yönünde verdiği söz yerine getirilmedi." diyen Hofreiter, aydınlatmayı engelleyerek katkı sağlamayan iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatını eleştirdi.

Bundan sonra da aydınlatmanın önemli olduğunu ifade eden Hofreiter, "Karardan sonra bitiş çizgisi çekilmemesi lazım." diye konuştu. 

"NSU'nun hala destekçileri var"

Hofreiter, NSU'nun hala destekçilerinin bulunduğuna dikkati çekti.

Federal Meclis'te kurulan NSU Araştırma Komisyonu Üyesi ve Sol Parti Milletvekili Petra Pau, gerekçeli kararın henüz çıkmaması nedeniyle şu an kararı değerlendiremeyeceğini belirtti.

Davadan sonra da hala birçok sorunun açıkta kaldığına işaret eden Pau, Şansölye Merkel’in verdiği NSU cinayetlerini aydınlatma sözünün şimdiye kadar yerine getirilemediğine işaret etti.

NSU terör örgütü tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık da mahkemenin verdiği kararı NSU kurbanlarının yakınları için önemli bir adım olarak gördüğünü belirterek ancak NSU’nun aydınlatılmadığını söyledi.

Kubaşık, "Bundan sonra NSU’nun diğer tüm yardımcılarının bulunmasını ve yargılanmasını ümit ediyorum." dedi.

''Karar tatmin edici değil. Birçok soru cevapsız kaldı''

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında verilen kararla ilgili ''Karar tatmin edici değil. Birçok soru cevapsız kaldı.'' dedi.

Kesici, duruşmayı izlediği mahkeme salonunda yaptığı açıklamada cevapsız kalan soruların gelecek için düşündürücü olduğunu vurguladı. 

"NSU örgütü sadece 3 kişiden oluşmuyor"

Mahkemenin NSU örgütünün sadece 3 kişiden oluşmadığı gerçeğini dikkate almadığını belirten Kesici, NSU terör örgütüne yardım ve yataklık eden birçok kişinin olabileceğini, bu kişilerin davaya dahil edilmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. 

Kesici özellikle Anayasayı Koruma Teşkilatının süreçteki dahlinin araştırılması gerektiğini belirtti.

Davanın hala birçok şeyin karanlıkta kaldığını ortaya koyduğuna işaret eden Kesici, konunun tamamen açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. 

Devletin bilhassa Müslümanları hedef alan saldırıları yeterince aydınlatmadığını kaydeden Kesici, bu tutumun Müslümanların yaşamını olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum