Stuttgart korona gösterilerinin kalesine dönüştü: Polis ceza yağdırdı

Stuttgart korona gösterilerinin kalesine dönüştü: Polis ceza yağdırdı

Almanya'da kentlerde düzenlenen korona önlemlerini protesto gösterileri bir kez daha sağ popülistlerin ve komplo teoricilerin şovuna dönüştü. Haftalardır korona yasağı karşıtlarının eylemlerine sahne olan Stuttgart adeta salgın gösterilerinin kalesi durum

Stuttgart kentindeki gösteriye 5 bini aşkın eylemci atıldı. Gösterilerde demokratik hak ihlallerini protesto eden pankartlar taşınırken. Almanya’nın en temel sorunlarından olan kısa süreli çalışma, işten çıkarmalar, iflaslar, ağır şartlarda çalışan sağlık emekçiler ve işçiler unutuldu.

image001-2.jpg

Bad Canstatt semtinin Wasen alanında haftalardır gerçekleştirilen korona yasağı karşıtlarının gösterilerinde sağ popülistler gövde gösterisi yaptı, maske takmadı, sosyal mesafe kuralına uymadı. Polis gösterilerde ve gösteriye giderken maske takmayanlara ceza yağdırdı. Hoplam 18 bin avro ceza kesildi. Stuttgart’ta toplu taşıma araçlarında maske takmamanın cezası 300 avro. Diğer taraftan gösteriye 5 binden fazla eylemcinin katılmaya başladığı gören polis eylemcileri ikinci bir alana yönlendirdi.

 

ÖZGÜRLÜKLER İÇİN MÜCADELEYE EVET – IRKÇILIĞA HAYIR

Karşı gösteri grupları da bir hafta boyunca sağ popülistleri, ırkçıları ve komplo teorisyenleri farklı eylemlerle protesto ettiler.

Aralarında Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) da bulunduğu “Sağa Karşı Birlik Platformu” ve “Antifaşist Gençlik” karşı eylem yapma yerine bir hafta boyunca yazılama, duvar gazeteleri asma ve aydınlatma bildirileri dağıtımını gerçekleştirdi.

 

Grafiti sanatını bilen gençler miting alanına giden yol üzerine kapitalist sistemi ve ırkçılığı teşhir eden sanatsal çizimler yaptılar. Miting günü ise aynı birlik alana giriş noktalarında pandemiye ve ırkçılığa karşı dayanışma çağrılı bildiriler dağıttılar. Yeni sağcıların mitingi olaysız bir şekilde sona erdi.

 

MÜNİH’TE 10 BİN YERİNE BİN KİŞİ 

Öte yandan DW Türkçe’nin haberine göre, Münih’te belediye korona yasağı karşıtlarının protesto gösterisine bin kişinin katılmasına izin verdi. Organizatörler gösteriye 10 bin kişinin katılmasını talep etmişti. Polis gösterinin alanın dolması üzerine sonradan gelen 2 bin 500 kişinin gösteriye katılmasına izin vermedi. Bu sırada sosyal mesafe ya da hijyen kurallarını ihlal edenlere ceza kesildi. Gösteride toplam bin polis görev yaptı.

Başkent Berlin de gösteri düzenlenen kentler arasındaydı. Burada toplam 19 gösteri düzenlendi. Polis her bir gösteriye katım sayısını 50 kişi ile sınırlı tuttu. Frankfurt, Nürnberg, Leipzig ve Bremen de protesto gösterileri düzenlendi. Alman medyasında yer alan haberlerde Halle kentindeki gösteri sırasında Alman İkinci Televizyon Kanalı (ZDF) ekibine bazı gösterilerce sözlü sataşmada bulunulduğu, polisin olaya müdahale ettiği bildirildi.

ANAYASAYI KORUMA TEŞKİLATINDAN AŞIRI SAĞ UYARISI 

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın Başkanı Thomas Haldenwang aşırı sağcıların korona önlemlerini protesto gösterilerini kullanabileceği uyarısında bulundu. Welt am Sonntag‘a konuşan Haldenwang, “İnternette propaganda, komplo teorileri ve yanlış haberlerle başlayanlar, şimdi gerçek dünyaya taşınıyor” dedi. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı aşırı sağcıların güncel durumu tıpkı mülteci krizinde olduğu gibi kullanmalarından kaygı duyduğunu söyledi.

ALİ ÇARMAN – STUTTGART

HABERE YORUM KAT