Palyatif, hospis ve bakım hizmetleri

Palyatif, hospis ve bakım hizmetleri

Almanya'da yasal sağlık sigortalarının palyatif, hospis ve bakım hizmetleri konusunda verdiği destekler neler?

NECATİ ŞUÖZER* - Palyatif, hospis ve bakım hizmetleri hakkında vatandaşlarımız ve AOK-Hessen üyelerinin eksik ve yanlış bilgilere sahip oldukları düşüncesindeyim.

Palyatif ve hospis hizmetleri ağır hasta veya ölmek üzere olan kişilerin hayatlarının son zamanlarında, hastanın ağrılarını dinlendirici ve ailesine eşlik ederek, destek olmayı ve onların sıkıntılarını hafifletmeyi amaç edinen hizmetlerdir.

Her iki hizmetin amacı hastanın ağrısını dindirmek, azaltmak ve bu sıkıntılı dönemde hem hastaya hem de onun ailesine yol gösterip yardım etmektir.

Hospis hizmeti tedavisi mümkün olmayan hastalarda ayakta veya yatılı olarak sunulabilir.

Palyatif hizmeti alan kişi ölümcül hasta olmak zorunda değildir.

Ölümcül yani altı aydan az amanı olan hasta hem hospis hem de palyatif bakım alabilme imkanına sahiptir. Hospis hizmetinde hastalığın iyileştirilmesi adına bir şey yapılmazken, palyatif hizmette hastalığın iyileştirilmesi adına uğraş içinde olunabilinir. 

Bütün hospis hastaları aynı zamanda palyatif hastalarıdır, ama palyatif hastalar hospis hastası değildir.

Bu alanda hizmet sunan kurum ve kuruluşlara ulaşmak için: https://www.aok.de/pk/hessen/medizin-versorgung/aok-palliativwegweiser/  

Buradaki yegane amaç çok çeşitli tedavi ve destek hizmetleriyle hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini muhafaza etmeye veya daha da artırmaya ve hayatın son evresinin onurlu bir şekilde geçmesini sağlamaya çalışmaktadır. 

Yukarıdaki hizmetler haricin de genellikle bakıma muhtaç olan bu kişilerin hangi kurum ve kuruluşlardan bakım hizmeti alabilecekleri ile ilgili olarak AOK´nın çok güzel bir bakım navigatörü bulunmaktadır, bu arama motoru üzerinden ayaklı veya yataklı bakım hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda www.pflege-navigator.de üzerinde ulaşabilirsiniz. 

Yukarıda belirtmiş olduğum online adresler üzerinden daha kalan aradığınız bilgilere ulaşabilecek ve size uygun kurum veya kuruluşları bu sayede daha çabuk bulabileceksiniz. 

Bu adres üzerinden  https://www.aok.de/pk/hessen/inhalt/foreign-languages/ AOK Hessen´in  Türkçe içerİkli broşürlerinide online ortamda okuyabilirsiniz. 

* AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü

HABERE YORUM KAT