Oktan Erdikmen köşe yazıları

Oktan Erdikmen köşe yazıları

Oktan Erdikmen'in yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

AKP’nin hatalarının bedelini gurbetçi ödüyor

Avrupa'ya düşmanlık yapmanın bedelini gurbetçiler ödüyor. Bugüne kadar kimsenin dikkate almadığı gizli çifte vatandaşlık, Türkiye’deki banka hesapları, pasaport alırken başörtülü fotoğraf vermek gibi konular didik didik edilmeye başladı.

İptal edilen AKP mitingi olsaydı...

Almanya'da NSU tarafından katledilen Halit Yozgat'ı anma töreni iptal edildi. Kimse töreni 'Biz düzenleyelim' demedi. İptal edilen AKP mitingi olsaydı, yer yerinden oynar ve Türkiye'den bakanlar gelirdi.

On binlerce Türk, AB vatandaşlığını kaybedebilir

Siyasi partilere verilen Türk seçmen listeleri, Avusturya ve Almanya’daki resmi kurumların eline geçti. Haber vermeden Türk vatandaşlığına geçen 20 bin kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Bilgi Transferi Anlaşması herkesi ilgilendirir

Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması sadece sosyal yardım alanları değil, Türkiye’de banka hesabı, faiz - kar payı veya kira geliri olan herkesi ilgilendiriyor. Hükümet soruları geçiştirip anlaşmayı seçim sonrasına ertelemek istiyor.

Bulgaristan utanmadan üste para istiyor

İzin sezonunda gurbetçilerden dezenfekte haracı kesen Bulgaristan, Varna’daki AB Zirvesi'nde Türkiye’den 10 milyar avro da Balkan Savaşı tazminatı istedi. Türk hükümeti dezenfekte haracını gündeme getirmedi. Gurbetçinin hakkını kimse savunmuyor.

Almanya'da çalışmamak daha kazançlı

Almanya'da bir çalışanın, 4 kişilik ailesi olan ve sosyalden geçinen bir kişiye ödenen 1928 avro net gelire ulaşabilmesi için en az 12,73 avro saat ücreti alması gerekiyor. Asgari ücret ise 8,84.

Birisi ‘din, iman’ diyorsa, iki kere düşünün

Holdingler, Jet Fadıl ve şimdi de Çiftlik Bank. Birisi bir şey satmaya çalışırken, ne kadar dindar olduğundan söz ediyorsa dikkatli olun. Çünkü gizlemeye çalıştığı bir şeyler vardır.

Gurbetçiler neden Türkiye’ye dönmüyor?

Yollar, köprüler, havalimanları Avrupa’dan daha iyi. Ekonomi çağ atladı; eğitim, sağlık süper. Uçak, tank yapıyoruz; IMF’ye borcumuz yok. Buna rağmen Türkiye’ye dönmemek için açlık grevi yapan vatandaşımız var.

Almanya'daki Türkler, Erdoğan'ı dinlemedi

Duisburg ve Köln üniversitelerinin araştırmasına göre, Almanya’daki Türklerin yüzde 64’ü sol partilere, yüzde 68’i de Erdoğan’ın ‘Bunlar Türkiye düşmanı. Sakın ha oy vermeyin’ dediği partilere oy verdi.

Kaybedecekler çünkü bunu biliyorlar

AKP yüzde 50’yi, MHP yüzde 10’u bulamadığı için ittifak kanunu çıkarıldı. Sandıkların başına polis, içine mühürsüz oylar koyacaklar. Ancak yine de kaybedecekler. 1946’dan bugüne, bunu anlayınca yasayı değiştiren herkesin kaybettiği gibi.

AKP ve AfD neden birçok konuda hemfikir?

Türkiye'de AKP, Almanya'da AfD, tüm yabancıların düşman, Deniz Yücel'in vatan haini olduğu gibi konularda hemfikir. Şaşırmayın, çünkü radikal milliyetçilik farklı ülkelerde de olsa, aynı damardan beslenir.

Hobiciliği bırakıp, lobicilik yapmalıyız

3 Türk’ün bir araya gelince 4 dernek kurduğu Almanya’da, ırkçı parti AfD’nin oyları sosyal demokratları geçti. Lobi dernekleri yerine hobi derneklerinde oyalanmaya devam ettiğimiz sürece, ırkçıları durduramayız.

Deniz Yücel ajan teröristse, neden bıraktınız?

Deniz Yücel’in Alman ajanı ve terörist olduğunu iddia edenler, ‘Ben varken asla çıkamayacak’ diyenler, Almanlar bastırınca yine U dönüşü yaptılar. Yabancı pasaportu olan hapisten çıkıyor. Diğer gazetecilerin suçu, Türk olmaları mı?

Bizi de toplama kamplarına gönderirler mi?

AfD milletvekilleri Türk dükkanlarını boykot çağrısı yaptı, Almanya’daki Türkleri soykırımcı, kimyon taciri, deve çobanı olarak niteleyip, ait oldukları yere gitmelerini istedi. Biz ise hiçbirini ciddiye almadık. Tıpkı 1930’larda Yahudilerin yaptığı gibi.

II. Abdülhamid sevgisinin arka planı

Birçok başarılı padişah varken, Osmanlı’nın en çok toprak kaybeden sultanı II. Abdülhamid’i dillerinden düşürmüyorlar. Bunun sebebi, Erdoğan’ın Abdülhamid’in baskıcı, sansürcü, jurnalci rejimine hayranlığı ve onu deviren ilericilere olan nefretidir.

Büyük koalisyon neleri değiştirecek?

Almanya’da yeni kurulan koalisyon, çocuk parasından, emekli maaşlarına; süresiz iş sözleşmelerinden, anaokullarına kadar birçok şeyi değiştirecek.

Adnan Hoca bahanesiyle internet sansürü

Hükümet, 15 senedir dansöz oynatan Adnan Hoca’yı şimdi bahane edip, tüm interneti kontrol altına almak amacıyla bir KHK çıkardı. Anlaşılan 2019’da her ne pahasına olursa iktidarı bırakmamaya çalışacaklar.

Almanya'daki Türkler hala güvende değil

Bugün Ludwigshafen’da 9 Türk’ün yakılarak öldürülmesinin 10. yıldönümü. Ancak göçmen kökenlilere yönelik sistematik ırkçılık ve ayrımcılık artarak sürüyor. Cinayetlerin üzeri örtüldü, sorumlular hala görevde.

Erdoğan diktatör olsa bu yazıyı yazabilir miydim?

Sürekli “Ben diktatör olsam, bunu söyleyemezdin” diyen Erdoğan, dikensiz gül bahçesi değil, ancak dikenleri kontrol altında olan ‘kısmen özgür’ medyayı tercih ediyor. Çünkü aksi halde haberleşme yer altına iner ve tamamen kontrolünden çıkar.

Biz savaşıyoruz onlar kazanıyor

Türk ordusu Alman malı Leopard 2 tanklarıyla vuruyor; terör örgütü, Alman malı Milan tanksavarlarla karşılık veriyor. Her halükarda kazanan, bölgeye yüz milyarlarca dolarlık silah satanlar oluyor.

Avrupa'daki insanlarımız sağduyulu olmalı

PKK/PYD yandaşları Avrupa genelinde eylem yapıyor. Avrupa'daki yurttaşlarımız provokasyona gelmemeli, gösterilere fiziksel veya sözlü müdahalede bulunmamalı.

Gurbetçiler zengin mi?

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler olarak, ekonomik açıdan Türkiye ortalamasının üzerindeyiz ancak kültürel ve sosyal sermaye açısından oldukça geri durumdayız.

Almanya'da adaletin sonu

Alman Hakimler Birliği Başkanı, ülkede adaletin sonunun geldiğine dair bir kitap yazdı. Siyasetin yargıya baskı yaptığını belirterek, alarm verdi. 

MHP neden hala dağılmadı?

Bahçeli’nin yaptığını Kılıçdaroğlu yapsa, CHP’de bir kişi kalmazdı. Ancak MHP anketlerde yüzde 5 bandında tutunabildi. 

AKP'lilerin Merkel aşkının arka planı

Alman Kalkınma Bankası KfW kredilerinde aslan payı AKP’li belediyelere gidiyor. Birçok tramvay ve arıtma tesisi, Almanya’dan alınan borçla yapıldı. KfW'den kredi alanlar arasında tek bir CHP’li belediye yok.

Ekonomi kötü gidince, Almanlar eski dost oldu

Bütçe açığı, enflasyon ve işsizlik rekor düzeyde artınca, AKP'liler borç vermeyi kesen Almanlara 'eski dostlarımız' demeye ve kapı kapı dolaşmaya başladılar. 

Almanya, Türkiye'den de CD alabilir

Herkes Bilgi Transferi Anlaşması’nı tartışıyor ama Almanya isterse Türkiye’de sıradan bir tapu veya banka memurundan sosyal yardım alanların malvarlığı dökümünü alabilir.

Abdullah Gül, 2. Ekmeleddin İhsanoğlu olur

2019'da ikinci turda yoldan geçen birini çevirseniz Erdoğan'a karşı kazanır. Erdoğan'dan daha demokrat ve daha laik olmayan Abdullah Gül ise, 2. Ekmeleddin İhsanoğlu vakası olarak seçimi ilk turda kaybettirir.

Dış politikada yine U dönüşü

FETÖ, PKK destekçisi Nazi Almanyası, nasıl oldu da bir günde Erdoğan’ın eski dostu ilan edildi? Türkiye’de terörist, Alman ajanı diye tutuklananlar neden birer birer serbest bırakılıyor? En önemlisi de, yandaşlar neden her şeyi ayakta alkışlıyor?

Daha önceki yazıları okumak için tıklayınız.

 

HABERE YORUM KAT