Nasıl tüketmeniz gerektiğini bilmiyorsanız sağlığınız tehlikeye girebilir

Nasıl tüketmeniz gerektiğini bilmiyorsanız sağlığınız tehlikeye girebilir

Almanların sık tükettiği balık kroketler, doğru tüketilmedikleri durumlarda sağlık sorunlarına neden olabilir.

Almanya'da özellikle çocuklar balık kroketi oldukça seviyor. Kroketler, balığı ham haliyle tüketmek istemeyen yurttaşlar için de bir alternatif oluşturuyor. Ancak yapılan bir araştırma, kroketi yetişkinlerin sadece belirli bir miktarda yemeleri gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde tüketimi, bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Laboratuvar testleri balık kroketlerinde yağ kirletici 3-monochloropropanediol (3-MCPD) tespit etti. Aşağı Saksonya Eyaleti Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi (LAVES), bu maddenin "gıdaların üretimi ve işlenmesi sırasında doğal bileşenlerden oluşabilen istenmeyen bir madde" olduğunu açıkladı.

180 DERECEDEN İTİBAREN DİKKAT

3-MCPD yalnızca yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında (180 santigrat dereceden itibaren) sorunlu hale geliyor. Bu durumda 3-MCPD yağ asidi esterleri oluşabiliyor ve bu da kanserojen süreçleri tetikleyip teşvik edebiliyor, böbrek hasarına yol açabiliyor.

Dolayısıyla balık kroketleri tavada, fritözde veya fırında hazırlarken dikkatli olmak gerekiyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne (EFSA) göre tolere edilebilir 3-MCPD miktarı günde vücut ağırlığının kilogramı başına iki mikrogramdır (TDI). Bu, bir çocuğun en fazla 60 ila 80 mikrogram 3-MCPD ve bir yetişkinin yaklaşık 160 ila 200 mikrogram 3-MCPD tüketebileceği anlamına gelir.

Testi başlatan Stiftung Warentest, ekmekli balık kroket testlerinde 3-MCPD içeriğinin bazen o kadar yüksek olduğunu, örneğin 16 kiloluk bir çocuğun sadece üç Iglo pişmiş balık kroket yiyebildiğini açıklıyor. LAVES gibi test uzmanları da bu nedenle ekmekli çubukların tüketiminin en aza indirilmesini öneriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT