Mustafa Kemal Atatürk Avrupa'da anıldı

Mustafa Kemal Atatürk Avrupa'da anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yılında Avrupa'nın birçok şehrinde anıldı.

 

NÜRNBERG - Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yılında Nürnberg konsolosluğunda yapılan bir törenle anıldı. Anma töreninde, Başkonsolos Yavuz Kül, Konsolos Gürol Baş, Muavin Konsoloslar Mesut Doğan, Ünal Atcalıoğlu, Din Hizmetleri Ataşesi Mümin Şener, Çalışma ve Sosyal hizmetler Ataşesi Faruk Küçük, konsolosluk çalışanları, Türk sivil toplum kuruluşları başkanları ve temsilcileri ile vatandaşlar hazır bulundu

Öğretmen Veli Aktürk’ün sunduğu programda, Saat 9’u 5 geçe saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Başkonsolos Yavuz Kül, yaptığı konuşmada, katılımcılara teşekkür etti ve Atatürk’ün yüce kişiliğini anlattı. Daha sonra Öğretmen Ayten Öz Atatürk adlı şiiri okudu.

Öte yandan Atatürk, Nürnberg Konsolosluğunun himayesinde Türk Sineması'nda akşam ayrı bir programla anılacak. Öğretmen ve öğrenciler çeşitli gösteriler sunacak ve Atatürk ile ilgili film gösterilecek.

Fransa - Paris

Paris Büyükelçiliği’nde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 79'uncu yılında törenle anıldı.

Törene Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, Türkiye'nin OECD Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, Türk diplomatlar ve Türk misyonları çalışanları katıldı.

Tören Fransa saati ile 9’u beş geçe bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79'uncu yılı için  yayınladığı mesaj okundu. 

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa  törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün ebediyete intikalinin her yıl dönümünü Türk milletinin bir tür güncelleme ve muhasebe günü olarak idrak ettiğini ifade ederek, “Atatürk'le eşleştirilen sembollerin özgürlük ve hürriyet aşkının” olduğunu dile getirdi. Hiçbir imkanı kalmayan bir ülkeden, bir milletin hürriyetini temin etmek için bir hayatın nasıl vakfedildiğini ve bir milletin nasıl şaha kalktığını gösterdiğini kaydetti.

Büyükelçi, “Atatürk'ün sadece Türk milletine değil, mazlum milletlere de şiar olmuş bir aşk… Bugün Irak, Yemen, Afganlılar, Somali’dekiler dünyanın birçok yerinde ateş çemberini kırmaya çalışan milletleri Türk milleti kadar Atatürkçü ve en az bizim kadar hürriyete susamış bir şekilde mücadele ediyorlar” dedi.

Büyükelçi Musa, Atatürk ile özleştirilebilecek bir başka özelliğin reformculuk, yeniden inşa, devlet şuuru, millet bilincini silah arkadaşlarıyla birlikte, Türk milletine mensubu olmaktan gurur duyacağı bir devlet bıraktığını sözlerini ekledi.  

Büyükelçi Musa, Atatürk ile ilgili bir başka özelliğin barış aşkı olduğunu “Yurtta  ve dünyada barış Atatürk her vesile ile güncellenen bir değer olduğunu ve her zaman ilham alabileceğimiz bir kaynak” olduğunu dile getirdi.

Fransa - Strazburg

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 79. ölüm yıldönümünde bu sabah saat 9’u 5 geçe Strazburg Başkonsolosluk binasında anıldı. Anma programına 40 civarında konsolosluk çalışanı ve vatandaş katıldı.

Program saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Başkonsolos Özgür Çınar konuşmasında “Her 10 Kasım tarihinde Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin kuruluşunu, bunun hissini sorumluluklarını, değerlerini yeniden hatırlamaya vesile olmaktadır” dedi.

Eğitim Koordinatörü Öğretmen Şevket Tüfekçi Atatürk devrimlerini eğitim, bilime olan önemini anlattı.

Öğrenci Mevlüt Kaan Menekşe okuduğu şiiriyle Başkonsolos Özgür Çınar tarafından hediye takdim edildi. Konsolosluk binasında dalgalanan bayrağımız yarıya çekildi.

Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar Paris Büyükelçisi Oldu

2015 yılın Eylül ayından itibaren Strazburg Başkonsolosu olarak görev yapan Özgür Çınar Paris Büyükelçisi görevine atandı. 5 Aralık Salı günü Büyükelçi olarak yeni görevine Paris’te başlayacak olan diplomat Özgür Çınar 2013-2015 yılları arasında Paris Büyükelçiliğinde Büyükelçi Müşaviri görevinde bulunmuştu.

KKTC - Lefkoşa

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC’de Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in yanı sıra, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, siyasi parti, sivil ve askeri temsilciler katıldı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşu ve saygı marşı ardından da İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirildi. Daha sonra anıt özel defteri KKTC Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Siber, Büyükelçi Kanbay ve GKK Komutanı Yıldırım tarafından imzalandı.

Siber: İlke ve devrimleriniz yolumuza ışık tutmaya devam edecek

Meclis Başkanı Siber, anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz Atatürk; özgürlük mücadeleniz, gerçekleştirdiğiniz devrimler, sömürgeciliğe karşı verdiğiniz savaş, dünya barışına, uluslararası anlayışa ve insan haklarına verdiğiniz değer tüm dünya uluslarına örnek olmuştur.

Bizlere miras bıraktığınız demokratik hukuk devleti ilkelerinin yaşamın her alanında kökleşmesi, devletimizin daha iyi bir kurumsal yapıya kavuşması, ekonomik ve sosyal yapının gelişmesi ve halkımızın daha aydınlık günlere kavuşması sorumluluğuyla çalışmaktayız. İnsan haklarına ve evrensel değerlere saygılı, barış içinde bir dünyaya ulaşmak , ‘Yurtta barış, cihanda barış’ özdeyişinizin tüm dünya devletleri tarafından ilke edinilmesi ile mümkün olacaktır. 

Yüce Atatürk; ilkeleriniz ve devrimleriniz;  geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de yolumuza ışık tutmaya devam edecektir. Çizdiğiniz aydınlık yolda ilerleme kararlılığı içinde, ebediyete intikalinizin 79. yılında, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliriz.”

 

 

HABERE YORUM KAT