Milyonlarca Alman saatte 14 Euro'nun altında kazanıyor

Milyonlarca Alman saatte 14 Euro'nun altında kazanıyor

Federal Çalışma Bakanlığı'na göre 8,4 milyon çalışan, saat başına 14 Euro'nun altında ücret alıyor. Özellikle yemek ve perakende sektörlerinde çalışanlar bu orandan etkileniyor.

Almanya'da Federal Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 14 Euro'nun altında kazanan 8,4 milyon kişiden 1,1 milyonu restoran, kantin, bar ve otellerde çalışıyor. Bu da konaklama sektöründeki çalışanların yüzde 65,8'inin 14 Euro'nun altında kazandığı anlamına geliyor.

Etkilenenlerin 1.6 milyonu da perakende ve araç tamirinde çalışıyor. Bu sökterlar aynı zamanda yıllardır ciddi personel sıkıntısı çekiyor.

Yasal asgari ücret yılbaşından bu yana 12.41 Euro ve 2025 yılı başında 12.82 Euro'ya yükselecek. Sol Parti asgari ücretin 15 Euro çıkarılması için mücadele ediyor.

Sorun şu ki, özellikle yiyecek içecek işletmeleri zor durumda ve öncelikle personel maliyetlerini telafi etmek zorundalar ve zaten personel çekebilmek için genellikle asgari ücretten daha fazla ödeme yapıyorlar. Bu da fiyatları yükseltiyor.

ÜCRET FARKI AZALIYOR

Federal İstatistik Ofisi'nin rakamlarına göre, düşük gelirliler ile yüksek gelirliler arasındaki ücret farkı da azalıyor.

Ofis pazartesi günü Nisan 2023'te yüksek gelirlilerin düşük gelirlilerin brüt saatlik kazançlarının ortalama 2.98 katını (12.25 Euro'dan az) aldığını açıkladı. Nisan 2022'de ise bu oran 3,28 kat daha yüksekti. Saat başına 36,48 Euro veya daha fazla ücret alıyorsanız, en çok kazanan olarak kabul edilirsiniz.

ARTI49

HABERE YORUM KAT