Merkez Bankası faiz arttırdı

Merkez Bankası faiz arttırdı

Erdoğan'ın faiz arttırımına karşı sözlerine rağmen, doların 5, avronun 6 liraya doğru hızla yükselmesi, faiz arttırımı kararı alınmasına neden oldu.

ANKARA - Türk lirasının döviz karşısında tarihi düzeyde değer kaybetmesinin ardından toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası borç verme faiz oranını yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz arttırımına karşı sözlerine rağmen, doların ve avronun hızla yükselmesini engellemek isteyen banka, borç verme faiz oranında arttırıma gitti.

Gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı da yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulurken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 olarak sabit tutuldu.

Parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.

HABERE YORUM KAT