İzlanda'da sünnet yasaklanıyor

İzlanda'da sünnet yasaklanıyor

İzlanda Parlamentosu'nda çocukları sünnet ettirenlere 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasal düzenleme teklifi tartışılıyor.

İZLANDA - Avrupa ülkelerinden İzlanda'da meclise sunulan bir tasarı, çocukları sünnet ettirenlere 6 yıla kadar hapis cezası getirilmesini öneriyor. Ülkede yaşayan Müslümanlar ve Yahudiler ise tasarıya tepki gösterdi.

Kilise de tasarıya karşı

Avrupa Birliği Katolik Kilisesi'nden Kardinal Reinhard Marx da tasarının dini özgürlüklere karşı tehlikeli bir saldırı olduğunu söyledi. Marx, sünnetin cezaya tabi tutulmasının derin bir endişeye neden olacağını kaydetti.

Tasarının savunuculuğunu yapan milletvekilleri ise, sünnetin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunarak, kız bebeklerde sünnetin yasak olduğunu ancak erkek bebeklerin istemleri dışında vücutlarından bir parçanın koparıldığını dile getirdiler.

İzlanda'da sünnetin steril olmayan ortamlarda ve doktorlar yerine dini liderler tarafından yapıldığını ileri süren tasarı savunucuları, bu uygulamanın erkek bebeklerin bu konuyu kavrayabilecekleri bir yaşa kadar ertelenmesi gerektiğini söylediler.

Yaklaşık 336 bin kişinin yaşadığı İzlanda'da bin 500 Müslüman ve 250 Yahudi yurttaş ikamet ediyor.

Sünnet yasağı daha önce de bazı İskandinav ülkelerinde gündeme getirilmiş ancak hayata geçirilmemişti. İzlanda'nın bu konuda yasal düzenleme yapması halinde, bazı Avrupa ülkelerinin de benzer uygulamalara geçebileceği belirtiliyor. 

HABERE YORUM KAT