İtalyan gazeteci AP'nin yeni başkanı oldu

İtalyan gazeteci AP'nin yeni başkanı oldu

İtalyan Gazeteci ve Sosyal Demokrat Siyasetçi David Sassoli, yapılan ikinci tur oylamada oy çokluğuyla Avrupa Parlamentosu başkanlığına seçildi.

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu başkanlık seçiminin ikinci oylamasında, diğer 3 rakibini geride bırakarak aldığı 345 oyla başkan seçilen eski Gazeteci David Sassoli, Avrupa Birliği'nin savaş ve milliyetçiliği barış ve eşitlikle takas eden kurucu babalarının ruhuna geri dönmesi reformuna ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Eski gazeteci ve 2009 yılında itibaren Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi olan İtalyan David Sassoli Strazburg’da faaliyet gösteren Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanı, iki yıl devam ettireceği görevini AP’nin eski başkanı İtalyan Antonio Tajani’den devraldı. Oylamalarda ilk turu geçen Sassoli’nin mutlak çoğunluğa ihtiyacı vardı. Toplamda 667 geçerli oyun sayıldığı ikinci turda oylama kapalı zarf usulü yapıldı. 119 oy alan Alman rakibi Ska Keller ve 160 oy alan Çek Jan Zahradil karşısında 345 oy alan Sassoli, Fransa’nın Strazburg şehrinde yürüteceği görevine seçilmiş oldu. 

“Entegrasyon projemizi hızlandırmalıyız"

Sassoli, seçimlerin açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Entegrasyon projemizi hızlandırmalıyız, birliğin gelişmesini sağlamak zorundayız. Halkın taleplerine cevap vermeliyiz” dedi. 

AP’de en kalabalık grubu oluşturan Avrupa Halk Partisi (AHP) 182 üyesi olmasına rağmen bu görev için bir aday göstermedi.

AP başkanlığı, Komisyon başkanınınkinden çok daha az imtiyaz sahibi olsa da Avrupa Birliği’nin önemli pozisyonlarından biri. Bu koltuğun sahibi seçilirken Avrupa’nın büyük siyasi aileleri arasında eşit bir dağılım gözetilmeye çalışılıyor.

2019_07_sassoli.jpg

"Vatandaşların ‘Avrupa Birliği nerede’ diye sormasını istemiyoruz”

Avrupa Birliği’nin mülteciler sistemini reforma etme ihtiyacının bulunduğun söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, "Demokraside liderlik rolü oynama kapasitemizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu konuyu görmezden gelemezsiniz. Ne zaman bir acil durum olsa vatandaşların ‘Avrupa Birliği nerede’ diye sormasını istemiyoruz” dedi. 

Brexit’i ‘acı bir durum’ olarak tanımlayan Sassoli, "Avrupa Parlamentosu Avrupa vatandaşlarının bağımsızlığını garanti altına alacaktır. Yalnızca onlar tarihlerine karar verecektir” ifadelerini kullandı. 

Avrupa Parlamentosu 15 Temmuzda AB Komisyon başkanını onaylayacak 

Jean - Claude Juncker’in yerine Avrupa Komisyonu başkanlığına aday gösterilen Ursula von der Leyen’in başkanlığı 15 Temmuz'da Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanacak. 

Avrupa Merkez Bankası başkanlığına ise IMF Başkanı Christine Lagarde aday gösterildi. Böylece Avrupa Birliği’nde ilk defa iki kadın en yüksek seviyede görev almış olacak. 

Üzerinde uzlaşmaya varılarak seçilen bu isimlerin, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. 

HABERE YORUM KAT