İsviçre'de suç oranı azalıyor

İsviçre'de suç oranı azalıyor

İsviçre'de son 8 yılda suç oranlarında yaklaşık yarı yarıya azalma meydana geldi. Ancak cinsel saldırı ve hakaret suçlarında artış oldu.

CEREN BİNGÖL - İsviçre'de 2012'den bu yana suç oranları önemli ölçüde azaldı. Özellikle hırsızlık ve cinayet suçlamalarıyla cezalandırılan vatandaşların sayısında önemli ölçüde gerileme oldu. 2012 yılında, ülkede 61 binden fazla hırsızlık vakası kaydedilirken, bunlardan sadece 10 bini çözüme kavuşturuldu ve suçlular cezalandırıldı. 

2018 yılında ise büyük bir başarıyla, hırsızlık olayları yarı yarıya azaldı.

Bazı alanlarda suçlar arttı

Öte yandan hakaret gibi suçlarda artış görüldü. 2009 yılından itibaren artarak 10 bin bandını geçen hakaret suçlamaları, son 10 senede 2 katına çıktı. Bazı cinsel suçlarda ve özellikle çocuklara yönelik cinsel saldırılarda dörtte bir oranında artış meydana geldi. Yetkililer, bu konuda 1303 suç kaydı oluşturulduğunu belirterek, net artış miktarının yüzde 24 olduğunu ifade ettiler. Cinsel suçların önemli bir bölümü, kişinin yakın çevresinden saldırganlar tarafından işleniyor. 

Artışların nedenleri

Bazı suçlardaki artışların başvuru sayısının artışına bağlı olarak yükseldiği düşünülebilir. Bu suçlar başvuru suçları olduğundan ve yalnızca mağdurların inisiyatifiyle devlet tarafından takip edildiğinden (başvuru yoluyla) artmış olabilir. Yani İsviçre nüfusunun, önceki dönemlerden daha fazla başvuruda bulunduğu varsayılabilir. 

Öte yandan hakaret suçlarının artmasında, sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasının da etkisi büyük. İnsanlar hiç görmedikleri ve tanımadıkları kişilere, çok daha kolay hakaret edebiliyorlar. 

HABERE YORUM KAT