Irkçılar devlet himayesinde toplanacak

Irkçılar devlet himayesinde toplanacak

Geçen yıl 60 bin kişinin katıldığı Bağımsızlık Günü kutlamaları, İslam ve Yahudi karşıtı sloganlar eşliğinde ırkçıların gövde gösterisine dönen Polonya’da kutlamalar, bu yıl güvenlik nedeniyle yasaklanınca devlet programına alındı.

VARŞOVA (AA) - Polonya’da 11 Kasım Ulusal Bağımsızlık Günü yürüyüşünün güvenlik gerekçesiyle yasaklanması ülke genelinde tartışma çıkardı.

Varşova Belediye Başkanı Hanna Gronkiewicz-Waltz’ın, yürüyüşü güvenlik gerekçesiyle yasaklaması üzerine Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Başbakan Mateusz Morawiecki devreye girdi. 

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Blazej Spychalski, yürüyüşün daha önce belirlenen tarih ve güzergahta düzenleneceğini belirterek, “Yürüyüşü hükümet organize edecek ve Cumhurbaşkanı Andrzej Duda hamiliğini yapacak” dedi.

“Binlerce faşist, neonazi ve ırkçı, Varşova sokaklarında yürüdü”

Geçen yıl düzenlenen ve yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, ‘İslam değil, laik değil, sadece Katolik Polonya’, ‘Safkan Polonya’, ‘Avrupa beyazdır beyaz kalacak’ ve ‘Sieg Heil, Klu Klux Klan, Yahudilerin gücü kırılmalı’ yazılı pankartlar taşınması ve sloganlar atılması uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. 

Avrupa Parlamentosundaki (AP) Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Guy Verhofstadt, yürüyüşle alakalı, “Binlerce faşist, neonazi ve ırkçı, Varşova sokaklarında yürüdü” demişti.

1795 yılında Prusya, Rusya ve Avusturya tarafından paylaşılarak işgal edilen ancak 123 sene aradan sonra 1918’de Versay Antlaşması ile bağımsızlığına yeniden kavuşan Polonya’da her yıl 11 Kasım, Ulusal Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor.

HABERE YORUM KAT