Hollanda: Türkiye'den özür beklemiyoruz

Hollanda: Türkiye'den özür beklemiyoruz

Hollanda Dışişleri Bakanı Zijlstra, "11 Mart'ta Hollanda'da yaşanan olaylarla ilgili Türkiye ile anlaşabileceğimizi sanmıyoruz. Bu konuda Türkiye'den özür beklemiyoruz" dedi.

LAHEY - Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Türkiye'nin istemediği büyükelçiyi resmen geri çekmelerine ilişkin gelişmeleri, parlamentoda yapılan oturumda, milletvekillerinin yönelttiği soruları cevaplayarak değerlendirdi.

"400 yıllık ilişki mutlaka bir gün düzelecektir"

Bu kararla iki ülke arasındaki ilişkileri dondurmadıklarını belirten Zijlstra, "400 yıllık ilişki mutlaka bir gün düzelecektir. Büyükelçimizi geri çektik ama maslahatgüzar düzeyinde ilişkilerimiz devam ediyor. Ortak çalışmalardaki ilişkilerimiz ve ticari ilişkilerimize yine devam edeceğiz. Türkiye'de zaten uzun süredir büyükelçimiz yoktu onun için değişen bir şey olmayacak." dedi.

"Türkiye'den bu konuda özür beklemiyoruz"

Zijlstra, iki ülkenin geçen sene 11 Mart'ta Hollanda'da yaşanan olaylara farklı baktığını dile getirerek, "Bu konuda anlaşabileceğimizi de sanmıyorum. Biz Türkiye'den bu konuda özür beklemiyoruz fakat aynı anda beraber adım atmayı bekliyoruz. Sadece bu konuda anlaşamadık, onun için görüşmelere ara verdik. Olayı büyütmemek lazım." ifadesini kullandı.

"Afrin Harekatı ile kesinlikle bağlantısı yok"

İki ülke arasındaki görüşmelerin, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'ndan önce başladığına vurgu yapan Zijlstra, "Görüşmelere ara vermemizin ve büyükelçiyi geri çekmemizin Afrin Harekatı ile kesinlikle bağlantısı yok." diye konuştu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Mart 2017'de, referandum çalışmaları için Türk vatandaşlarıyla buluşmalarını engellemesiyle başlayan krizin ardından Türkiye'ye gelmesi istenmeyen Ankara Büyükelçisinin resmi olarak geri çekildiğini açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT