'Gurbetçilerin sorunları araştırılsın'

'Gurbetçilerin sorunları araştırılsın'

CHP, gurbetçilerin fahiş fiyata satılan uçak biletleri, Kapıkule'de uzun bekleme süresi, havale ücretlerinin yüksekliği, emeklilikte çalışma izni, mavi kart işlemleri ve askerlikle ilgili sorunlarının araştırılması için TBMM'ye önerge verdi.

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarıyla ilgili olarak bir araştırma önergesi verdi. Bu sorunların artık kronik hale geldiğini belirten Bingöl, "Bunlar vatandaşlarımızın ülkemize gelerek hasret gidermesine ve/veya ülkelerine maddi ve manevi katkı sunmalarına engel olacak türdendir" dedi.

Araştırma önergesinde gurbetçilerin başlıca sorunları şu şekilde sıralandı:

  • Özellikle izin dönemlerinde uçak biletleri aşırı pahalı olmaktadır. 
  • Aracıyla gelmek isteyenler Kapıkule Sınır Kapısı’nda 18-20 saati bulan uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmaktadırlar. Bu esnada yemek, çöp, tuvalet gibi ihtiyaçları büyük bir sorun halini almaktadır. 
  • Kamu bankaları aracılığıyla Türkiye’ye gönderilen paralardan alınan komisyon oranlarının yüksek olması sebebiyle mağduriyet yaşamaktadırlar. 
  • Sosyal Güvenlik Ataşeliklerinin hizmet kapasitesinin geliştirilmesi ve emeklilik işlemlerinin konsolosluklarda gerçekleştirilebilmesi talep edilmektedir. 
  • Mavi kartlılar, düzenlemelerdeki boşluklar nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaktadır. 
  • Dövizle askerlik konusuna yaşanan sorunların düzeltilmesi beklenmektedir. 
  • Seçme-seçilme konusunda yaşanan sorunların giderilmesi istenmektedir. 

Bingöl, bu konuda meclis çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulmasını ve böylelikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilmesinii istedi.

Bu çerçevede yurt dışında yaşayan vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin dinlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması talebiyle, TBMM başkanlığına başvuruda bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum