Gurbetçiler futbolda neden çok başarılı?

Gurbetçiler futbolda neden çok başarılı?

Yılmaz Vural, "3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'dan dünya çapında 3 Türk futbolcu çıkıyor, Türkiye'den bir tane çıkmıyor. Bu altyapıdan kaynaklanıyor" dedi.

ANKARA - Almanya'nın özellikle 2002 Dünya Kupası'ndan sonra futbolda yeniden yapılanma sürecine girmesi ve ardından 2014 Dünya Kupası'nı kazanması ve bu süreçte altyapıya verdiği önem dünya spor kamuoyunda takdirle karşılandı. Almanya Futbol Federasyonunun altyapı geliştirme sürecinde ülkede yaşayan farklı etnik gruplardaki vatandaşlarına yönelik girişimleri de Alman Milli Takımı'nın son yıllardaki istikrarında önemli etki sağladı.

Türkiye'de oldukça tartışılan "futbolcu yetişmeme" konusunda Almanya'nın Türk kökenli futbolcularla alt yaş gruplarından başlayan daha sonra da A milli takım seviyesinde elde ettiği başarılar, burada Türkiye'nin uygulamada ciddi eksiklikleri olduğu tezini güçlendiriyor.

Köln Spor Akademisi'nden mezun olan ve Almanya Futbol Federasyonu'ndan UEFA Pro Lisans diplomasını alan teknik direktör Yılmaz Vural, yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'dan dünya çapında 3 Türk futbolcu yetişirken, 80 milyonluk Türkiye'den bu ayarda bir oyuncu çıkmamasının temel sebebinin altyapı eğitimi olduğunu söyledi.

Vural, bu farkın iki ülkenin altyapılara verdiği önemden kaynaklandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu tamamen eğitilmiş ile eğitilmemiş arasındaki fark. Burada olay altyapıya gidiyor. Almanya'da 300 bin lisanslı Türk oyuncu olduğu söyleniyor, bunların içinden de 3 Türk çıkabiliyor. Türkiye'de de aynı ortam oluşturulursa, altyapıya gereken ilgi gösterilirse Türkiye de bu konuya ağırlık verse 80 milyonluk ülkeden çok iyi bir 11 neden çıkmasın. Futbol, bireysel bir oyun değil, takım oyunu. Bunun sıkıntısını çalıştığım her takımda çekiyorum, profesyonel takım oyuncularına, altyapıda öğretilmesi gerekenleri anlatıyorum. Hala savunmada adama değil, topa konsantre oluyorlar, sonra rakip boş pozisyonda golü atıyor. Aynı şeyi son milli maçımızda da yaşadık."

A takımların tesislerinin çok iyi olduğunu ancak altyapılarda oyuncuların kötü şartlarda çalıştıklarının altını çizen Yılmaz Vural, "Ülkenin en önemli takımları Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın altyapıda düzgün sahaları yok. Biz işin hep vitrinindeyiz. 3. Lig ve 2. Lig'de oyuncuların soyunacağı yerler yok." dedi.

Berkay da Almanya'yı seçti

Türkiye, yeni yetenekler bulma konusunda sıkıntı yaşarken, elindeki bir değeri de kaybetme riski ile karşı karşıya.

Ümit Milli Takımı'nın, Malta ve Belçika ile oynadığı maçların aday kadrosuna çağrılan Bundesliga ekiplerinden Stuttgart'ın A takımında forma giyen Berkay Özcan, milli takım kampına katılmayacağını açıkladı.

Ümit Milli Takım aday kadrosunda Bundesliga'da forma giyen tek isim olan Berkay'ın, daha önceki 4 maçta yalnızca 10 dakika şans verildiği için bu kararı aldığı öğrenildi.

Alman Milli Takımı'nda 15 yaşındayken oynayan ve daha sonra tercihini Türkiye'den yana kullanan Berkay'ın, hala milli takım tercihini Almanya'dan yana kullanma hakkı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT