Gözler Berlin’de: Tartışmalı ayrımcılık karşıtı yasa oylanıyor

Gözler Berlin’de: Tartışmalı ayrımcılık karşıtı yasa oylanıyor

“Ayrımcılıkla Mücadele Yasası” Berlin Eyalet Parlamentosu’nda oylanıyor. Yasa iddia edildiği gibi “polis karşıtı mı” yoksa “eşitlik yanlısı mı”?

DBB Başkanı Frank Becker ilgili taslağın yürütmeyi zayıflattığı ve devlet memurlarını zan altında bırakacağı yönünde eleştirilerini dile getirdi. Yasa tasarısını 'yarı pişmiş' olarak nitelendiren  Becker 'Bunun anlamı, yasa yürürlüğe girdikten sonra, çalışanların kendilerine yönelik iddiaların yanlış olduğunu kanıtlaması gerekeceğidir' dedi.

CDU BERLİN BAŞKANI KAI WEGNER: “UYGUNSUZ”

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Berlin Eyalet Teşkilatı Başkanı Kai Wegner de parlamenterlere seslenerek "Bu yasa için elini kim kaldırsa, artık kamu sektörünün önünde güvenilir bir şekilde adım atamaz. Bu yasa taslağı durdurulmalıdır" diye konuştu.

Wegner yasayı  "polis karşıtı" olarak değerlendirdi ve devlet memurlarına karşı bir yasa olduğunu da savundu.

Brandenburg haber portalı moz.de’ye konuşan Wegner, “Her adli görevli, kamu hizmetindeki her çalışan, her kâtip, her öğretmenin gelecekte açık suçlamalarla boğuşmayı beklemesi gerekir. Bu yasa apaçık uygunsuzdur. Bu yasaya verilen her bir ret oyu devlet memurlarına verilen bir oydur” dedi. 

AfD:“OYLAMA AÇIK YAPILSIN”

Sağ popülist parti “Almanya için Alternatif” (AfD) partisinden açıklamalar geldi. AfD Parlamento Meclis Grubu Başkanı Frank-Christian Hansel açık oylama yapılmasını talep ederek şu sert ifadeye yer verdi: “Böylece polis memurları hangi parlamenterin yanlarında olduğunu ve hangilerinin arkalarından gizlice iş çevirdiğini görebilmelidir.”

İÇİŞLERİ BAKANI SEEHOFER: “POLİSİ ZAN ALTINDA BIRAKMASIN”

Öte yandan geçen hafta polis sendikaları çevresinden de ayrımcılıkla mücadele yasa taslağına  ilişkin sert tepkiler gelmişti. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili  İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) da  polisi zan altında bırakmaması gerektiğini söylemişti. 

CDU Berlin Teşkilatı üst düzeyi de da yasayla ilgili eleştiride bulunmuş ve  polis memurlarının gelecekte ayrımcı muamelede bulunmadıklarını kanıtlamak zorunda kalacaklarına işaret etmişti. 

Ancak bir senato sözcüsü söz konusu iddiaları şöyle reddetti: “Ne yazık ki, CDU eleştirisi yasa taslağının içeriğinden uzaklaşıyor.”  

Tasarıya destek de var. 

TBB: “YASAYI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”

Berlin Brandeburg Türk Toplumu (TBB) ve bünyesindeki Ayrımcılıkla Mücadele Ağı (ANDB) konuya ilişkin bir basın açıklaması yaparak oylamada söz konusu yasanın hızla geçirilmesini talep etti.

 

TBB Sözcüsü Safter Çınar ve ADNB Başkanı Shemi Shabat açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

“Berlin'in Almanya’da ayrımcılıkla mücadele yasası olan ilk eyalet olmasını dört gözle bekliyoruz. Kanun teklifi, mevcut  “Genel Eşitlik Yasası”nın (AGG) kapsamına girmeyen alanları da kapsıyor. Taslağa yönelik  eleştirileri ise açıkça reddediyoruz.

Aksine yasa tasarısı  Avrupa Birliği’nin (AB)  ayrımcılıkla mücadele yönergelerinde açıkça belirtildiği gibi 'kanıt yükümlüğünün hafifleştirilmesini' ön görüyor. 

Berlin Memurlar Birliği (DBB) ise kişiyi kamu alanlarındaki ayrımcılığa karşı koruması planlanan yasa taslağının oylamada  reddedilmesini talep etti. 

Alman Sosyal Birliği  de ayrımcılıkla mücadele yasa taslağına destek kampanyası yürütüyor. 

+49 – BERLİN

FOTO: Bill Oxford on Unsplash

HABERE YORUM KAT