Fransa'da okullarda domuz eti dayatması

Fransa'da okullarda domuz eti dayatması

Fransa'nın güneyindeki aşırı sağcı Beaucaire Belediyesi, Müslüman, Yahudi ve vejeteryan öğrenciler için 40 yıldır çıkarılan "alternatif menü" uygulamasını sona erdirdiğini duyurdu.

PARİS - Fransa'da aşırı sağcı belediye başkanlarının, okul kantinlerinde domuz eti içeren menüleri öğrencilere dayatmaya çalışması tepkilere neden oluyor.

Fransa'nın güneyindeki aşırı sağcı Beaucaire Belediye Başkanı Julien Sanchez'in, 8 Ocak'tan itibaren okulların kantinlerinde domuz eti içeren menüler dayatmasına ve buna alternatif olarak Müslüman, Yahudi ve vejeteryan öğrenciler için 40 yıldır çıkarılan "alternatif menü" uygulamasının sonra ereceğini duyurmasına Fransa İslamofobiye karşı Ulusal Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri'den tepki geldi. 

Karar "keyfi ve ayrımcı"

Zekri, Sanchez'in kararını protesto amacıyla düzenlenen gösteriye katıldığını aktararak, kararı "keyfi ve ayrımcı" ifadeleriyle tanımladı. 

"Müslüman öğrencilerin kantinden beslenmesi imkansız hale geldi"

Sanchez'in bu kararıyla yaklaşık 350 öğrenciye domuz etinin adeta dayatıldığına işaret eden Zekri, bu öğrencilerin kantinden beslenmesinin artık imkansız hale geldiğini söyledi.

Zekri, kararın, ülkedeki her bireyin inancını özgür şekilde yaşamasını garanti altına alan laiklik ilkesine aykırı olduğunun altını çizerek, belediye başkanının daha önce de kentte yaşayan Müslümanlara yönelik ayrımcı kararlara imza attığını hatırlattı. 

"Bu Müslümanlara karşı alınan bir karardır"

Müslüman ailelerin belediyeden kantinlerde yeniden alternatif menü istediğini ifade eden Zekri, "Beaucaire Belediye Başkanı Sanchez tarafından alınan kararı şiddetle kınıyorum. Bu, tamamen keyfi ve Fransa'daki Müslümanlara karşı alınan bir karardır." diye konuştu. 

Kararın diğer belediyelere de "örnek" olmaması için acilen durdurulması gerektiğine vurgu yapan Zekri, konunun iddia edildiği gibi laiklik ilkesi düşünülerek alınmadığına dikkati çekti.

Zekri, "Laikliği savunduğunu iddia eden aşırı sağcılar, laikliğe aykırı davranışlarda bulunuyor. Bu Müslümanlara karşı yapılan ayırımcılıktır." dedi.

Hukuki çerçevede bununla mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Zekri, İçişleri Bakanlığı ve valiliklerin, belediye başkanları tarafından alınan bu tür kararlara karşı bazı önlemler alabileceğini sözlerine ekledi. 

Velilerden protesto 

Belediye, Müslüman, Yahudi ve vejetaryen öğrenciler için 40 yıldır çıkarılan "alternatif menü" uygulamasının 8 Ocak'ta sona ereceğini duyurmasının ardından veliler harekete geçti.

Veliler ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 150 kişilik bir grup, pazartesi günü Sanchez'in söz konusu kararını protesto etmek amacıyla kentteki okulun önünde gösteri düzenledi. 

Yerel ObjectifGard sitesindeki habere göre eylemi başlatan velilerden Anne Moiroud'un "Ben ne Müslüman ne de vejetaryenim. Ben bunu Beaucaire'de yaşayan diğer velilerle dayanışma amacıyla yapıyorum." dedi.

Domuz eti yemeyenlere "kırmızı kolye" uygulaması

Fransa'nın güneyindeki Chalon-Sur-Saone'un aşırı sağcı Belediye Başkanı Gilles Platret de 2015'de okul kantinlerinde domuz eti içermeyen yemekleri yasaklamıştı ancak karar, çocuk haklarına dair uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Hafta bir kez domuz eti içermeyen menü uygulaması

Ekoloji Bakanı Nicolas Hulot da geçen yıl kasım ayında yaptığı açıklamada, okul kantinlerinde haftada sadece bir kez domuz eti içermeyen bir menünün uygulamasından yana olduğunu söylemişti.

Başkent Paris'in güneydoğusundaki Auxerre kentinde 2015'te, bir ilkokulun yemekhanesinde, domuz eti yemeyen Müslüman ve Yahudi öğrencileri ayırt etmek için boyunlarına kırmızı renkli kolye takmaları istenmiş, hiç et yemeyen öğrencilerin ise sarı renkli kolye takması talep edilmişti. 

Alternatif menü kaldırıldı

Ülkenin Dijon kentinin yakınlarındaki Chevigny-Saint-Sauveur Belediye Başkanı Michel Rotger'ın da geçen yıl eylül ayında itibaren okul kantinlerinde alternatif menüleri kaldırma kararı, dernek ve velilerin tepkisine neden olmuştu. 

Öğrencilerin dini inançlarının istatistiğini tutuyorlar

Güneydeki Beziers kentinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard'ın 2015 yılında katıldığı bir televizyon programında, öğrencilerin domuz eti yememesinden hareketle, "kentteki okullardaki öğrencilerin yüzde 64'ünün Müslüman olduğunu" söylemesi, yasak olmasına rağmen öğrencilerin dini inançlarının istatistiğini tuttuğunu ortaya çıkarmış ve bu olay kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. 

Fransa'da laiklik yasası her bireyin kendi dinini özgür şekilde yaşamasına imkan veriyor. 

ekran-resmi-2018-01-17-22.07.15.png

HABERE YORUM KAT