Fransa'da korona önlemleri

Fransa'da korona önlemleri

Fransa, küçük şirketlerin kira, elektrik, su ve doğal gaz faturalarını askıya aldı. Vergi ve kredi taksitlerini de durdurdu.

BURAK ÖZKUZUCU*

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemleri açıklarken, “Tedbirleri arttırmaya karar verdik. Yarından itibaren en az 2 hafta boyunca serbest dolaşım kısıtlanacak” dedi.

Pazartesi akşamı televizyonlardan canlı yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, evden çıkmama politikasının uygulanacağı ve Fransız vatandaşlarının ülke dışına çıkışına izin verilmeyeceği duyuruldu. Yurt dışında ikamet eden Fransızlar, bu uygulamanın dışında tutuldu.

Bu çerçevede alınan önlemler, hemen ertesi gün uygulanmaya başlandı. Yeni kurallara uymayanlar yaptırımlarla karşılaşıyor. Çıkış belgesi olmayan vatandaşlara, polis tarafından 4 bin para cezası kesildi.

Avrupa Birliği içerisindeki serbest dolaşım ilkesi de, böylelikle rafa kaldırılmış oldu. Demokrasi de sekteye uğradı. 22 Mart’ta düzenlenmesi gereken 2. tur belediye seçimleri askıya alındı. 

Macron, hiçbir şirketin iflas riski altında kalmayacağını vurgulayarak, devlet garantisi altında 300 milyar avroluk banka kredisi sözü verdi.

Küçük şirketlerin kira, elektrik, su ve doğal gaz faturaları askıya alındı.

Aynı zamanda bu şirketlerin sosyal kesinti, vergi ve kredi taksitleri de durduruldu.

An itibarıyla Paris başta olmak üzere, Strazburg ve birçok büyük şehirde Fransız ordusunun sokakta olduğunu görüyoruz. On binlerce polis ve jandarma, güvenliği sağlamak için çalışıyor.

Fransızlar, evlerinin pencerelerinden dışarı baktıklarında, Macron’un “Savaştayız” sözünü çok daha iyi anlıyorlar. 

Virüs nedeniyle tedaviye alınan ve ölen kişi sayısı sürekli artıyor.

Bu savaşın ne zaman biteceği ve en acısı da kimin kazanacağı ise henüz belli değil… 

 

* CHP Strazburg Birliği Başkanı

HABERE YORUM KAT