Erdoğan: İskandinav ülkelerinin hepsi battı

Erdoğan: İskandinav ülkelerinin hepsi battı

Erdoğan'ın 'Battı' dediği İskandinav ülkelerinde kişi başına düşen milli gelir ne kadar?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı konuşmada Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili, “Tutturmuşlar bir EYT, erken emeklilik… İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı” demesi İskandinav ülkelerinin ekonomik durumlarının merak edilmesine yol açtı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin sosyal medya hesabından, İskandinav ülkelerinde kişi başına düşen milli geliri paylaştı.

180 ülke arasında Türkiye'nin 9 bin 311 dolar ile 67. sırada yer aldığı listede İskandinav ülkelerinin sıralaması şöyle:

Norveç 3. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 81 bin 807 dolar

Danimarka 9. sırada: Kişi başına düşen milli geliri: 60 bin 596 dolar

İsveç 11. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 54 bin 112 dolar

Finlandiya 14. sırada: Kişi başına düşen milli gelir: 49 bin 960 dolar

tekin-001.jpg

CHP'li Tekin'in paylaşımına göre Türkiye ise 9 bin 311 dolar ile kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 67. sırada yer alıyor.

Tekin paylaşımında, "İskandinav ülkelerinin battığı yok da AKP israf ve yolsuzlukla Türkiye'yi batırdı" ifadelerini de kullandı.

Erdoğan: Tutturmuşlar bir EYP, İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı

İstanbul'da dört SGK binasının toplu açılış töreninde konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştur:

"Birileri Türkiye'nin sosyal devlet alanında geldiği yeri anlamakta zorluk çekiyor. Geçmişte faizi ödenen paraların doğrudan millete hizmet için kullanılmasından rahatsız oluyor. SGK'ya 30 yıl boyunca niçin geçilemediğini izah edemeyenler yapılan hizmetlere kulp takmakta yarışıyor. Geçmişte SSK'yı iflas ettirenlerin bugün erken emeklilik başta olmak üzere teklif ettikleri her uygulamayla aynı amacı güttükleri bir gerçektir. Tutturmuşlar bir EYP, İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim başımıza bu erken emekliliği dolayanlar bunu bedelini ödeyecekler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman olsun. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci iş de Sosyal Güvenlik Sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Bu hesap kötü, şer, zararlı bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin faydası neredeyse varım, milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uygulamaya çalışıyor bizdeki bazı köhne kişiler sistemi çökertmek için koşuyor."

İskandinav ülkeleri hangileridir?

İskandinavya, Kuzey Avrupa'daki ülkelerin oluşturduğu bir coğrafya. Danimarka, İsveç ve Norveç İskandinav ülkeleridir. Bu ülkeler ile beraber Finlandiya, İzlanda, Faroe Adaları, Aland Adaları ve Grönland Nordik ülkeleri oluştururlar. 

Dünyanın en mutlu insanları İskandinavya'da

Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu, dünyadaki en mutlu ülkelerin, en zengin ekonomiler değil güçlü sosyal devlet ve kurumsal desteği bulunan ülkeler olduğunu ortaya koydu.

Ülkelerin gelir, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven ve cömertlik değişkenleri bakımından kıyaslandığı raporda, birinciliği alan ülke Finlandiya oldu.

Finlandiya'yı ilk 10'da Danimarka, Norveç, İzlanda, Hollanda, İsviçre, İsveç, Yeni Zelanda, Kanada ve Avusturya takip etti.

İlk 10'a 5 İskandinav ülkesi girerken, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasındaki ülkelerden 9'unun bu aralıkta yer almaması dikkati çekti.

 

HABERE YORUM KAT