Demiryollarının Almanlara verilmesi yanlış

Demiryollarının Almanlara verilmesi yanlış

Birleşik Taşımacılık Sendikası, kredi alabilmek için demir yollarının Almanlara verilmesinin Türkiye'nin çıkarına olmadığını açıkladı.

ANKARA - Türkiye'nin, demiryollarını Almanya'nın mali ve teknolojik desteğiyle modernize etmek istediği ve bu projeyi Siemens başkanlığındaki bir konsorsiyuma teslim etmeye hazırlandığı yönündeki haberlere Birleşik Taşımacılık Sendikası'ndan (BTS) tepki geldi. BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, 'Almanlara emanet edilen bir demiryolu Türkiye’nin hayrına olmaz' dedi. 350 bin çalışanı, yıllık 7 milyar avroyu geçen net kârı ile bir dünya tekeli olan Siemens, geçen Mart ayında 10 yeni yüksek hızlı tren seti ihalesini kazanmıştı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Alman şirketlerinin birlikte çalışmasının, demiryolu alanındaki özelleştirmeleri hızlandıracağını söyledi. Bektaş, "Almanlara emanet edilen bir demiryolunun Türkiye'nin hayrına olacağını düşünmüyorum. Onlar buraya para kazanmak için geleceklerdir ve demiryollarındaki özelleştirme artacaktır" diye konuştu.

‘BİRİNCİL YAPILMASI GEREKEN HIZLI TREN DEĞİL'

Almanya'daki demiryolu sisteminin özelleştirme üzerine kurulu olduğunu belirten Bektaş'a göre, Almanya'da yapılan uygulamalar Türkiye'ye bire bir uygun değil.

Türkiye'deki demiryolları sisteminin durumunun iyileştirilmesi için gerekli insan gücüne ve teknolojiye sahip olunduğunu belirten Bektaş, şöyle konuştu.

"TCDD'nin şu anki sorunlarını Almanya gideremez. Bizim ülkemizdeki birincil yapılması gereken şey hızlı tren değil. Bunu söylerken hızlı tren olmasın gibi bir yerden hareket etmiyoruz. Mevcut hızlı tren sistemini işletemiyoruz. 2002 yıllarında inşaatı başladı, 2007'de hizmete açıldı ama sadece Ankara- Konya ve Ankara Eskişehir hızlı tren formatında çalışabiliyor. İstanbul'a henüz tam anlamıyla gelmedi. Pendik'e kadar geldi fakat büyük bir bölümü eski konvasiyonel hatlar üzerinden çalışıyor. Almanya'daki sistemin devreye girmesi bizim hızlı trenle ilgili sorunlarımızı çözmeyecektir."

HABERE YORUM KAT