Çocuğunuzu tatile erken çıkarmayın

Çocuğunuzu tatile erken çıkarmayın

Geçtiğimiz yıl binlerce aile, çocuklarını son hafta okula göndermediği için para cezası ödedi. Ucuz uçak bileti alacağım derken, daha fazla zarara girmeyin. Çocuğunuz da okuldan geri kalmasın.

OKTAN ERDİKMEN - Avrupa'daki okul tatilini fırsat bilen hava yolu şirketleri, Türk ailelerin mecburiyetinden yararlanarak, bilet fiyatlarını kış aylarına göre kat be kat yükseltiyorlar. Türk Hava Yolları’nda yüzde 20 indirim sözünün tutulmaması nedeniyle, biletleri karşılamakta zorlanan çok sayıda vatandaşımız da, Türkiye’ye okul tatilinden birkaç gün önce giderek, daha ucuza bilet almayı tercih ediyor.

Arabayla gitmeyi tercih edenler de aynı şekilde yola birkaç gün önce çıkarak, rahat bir trafikte ve sınır kapısında çok fazla beklemeden memlekete varmak istiyorlar.

Bu durumda da çocukları birkaç gün, hatta bir hafta okula göndermemek gerekiyor. Her ne kadar birçok Türk ailesi, ‘birkaç gün okula gitmeyiverse ne olur’ düşüncesinde olsa da, Avrupalı eğitimciler, özellikle de Alman okulları bu konuda aynı görüşte değiller.

Veliler kanunen çocuklarını okula göndermek zorundalar. Geçerli bir neden olmaksızın ve okuldan yazılı izin alınmadan çocukları birkaç günlüğüne de olsa okula göndermeyenler, para cezası ödemekle yükümlüler. 

Ucuza uçak bileti almak ve sınır kapısında çok beklememek gibi gerekçeler ise maalesef geçerli neden olarak kabul edilmiyor.

Cezalar eyaletlere göre değişiyor

Peki okulla görüşmeden veya okulun yazılı onayı olmadan çocukları erken tatile çıkarırsanız ne kadar para cezası ödersiniz?

Bu ceza miktarı da Almanya’da eyaletlere göre değişiyor. Bazı eyaletler yıllık, bazılarıysa günlük para cezası uyguluyor. Toplam ceza miktarı ise 2 bin 500 avroya kadar çıkabiliyor. 

Eğer uçakla seyahat edecekseniz, havalimanında polisler çocuğunuzun okuldan izin belgesini kontrol etmek isteyebilirler. Bu belge yanınızda yoksa, adınız listeye kaydedilir ve döndüğünüzde para cezası ödersiniz.

Savcılık da devreye girebilir

Üstelik veli olarak çocuğa karşı yükümlülüğünüzü yerine getirmemiş olursunuz. Bazı durumlarda savcılık devreye girebilir. Hatta sonraki dönemlerde Gençlik Dairesi ile olası bir ihtilafınızda, bu davranışınız aleyhinize değerlendirilebilir.

Dolayısıyla, birkaç yüz avro ucuza bilet alacağım diye, çocukları erken tatile çıkarıp daha fazla para cezası ödemek zorunda kalmayın.

Hepsinden öte, eğitime bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye’de okulların ilk ve son haftalarında ders yapılmıyor olsa da, Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde durum farklı. 

Bu olayda üzülerek bir tarafta ‘ucuza bilet alayım, rahat seyahat edeyim’ diye çocuğunu erken tatile çıkarmak isteyen Türkleri, diğer tarafta da bunu ceza keserek engellemeye çalışan Almanları görüyoruz.

Peki, çocuk bir hafta fazla okula gitse ne fark eder?

Almanya ile Türkiye’yi yan yana koyun.

Ne fark ediyorsa, o fark eder.

HABERE YORUM KAT