CHP’den gurbetçiye müjde üstüne müjde

CHP’den gurbetçiye müjde üstüne müjde

Bilgi transferinde güncelleme, emeklilere çalışma izni, uçak biletlerinde indirim, Türkiye'deki yol ve köprülerde vinyet, atamalarda adalet, vatandaşlar arası eşitlik, telefon ve araç getirme sürelerinde 3 kat artış...

OKTAN ERDİKMEN - Cumhuriyet Halk Partisi'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik projeleri arasında dikkat çeken noktaları derledik. Parti yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre CHP önümüzdeki dönemde aşağıdaki konularda çalışmalar yapacak.

Bilgi Transferi Anlaşması gözden geçirilecek

AKP tarafından imzalanan ve milyonlarca gurbetçiyi zor durumda bırakan Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması gözden geçirilecek. Mecliste bu anlaşmayla ilgili araştırma komisyonu kurulacak ve anlaşmanın gurbetçilere vereceği zararlar doğrultusunda yeniden ele alınması için, uluslararası hukuk nezdinde girişimlerde bulunulacak.

Emekliler yurt dışında da çalışabilecek

AKP, 2015 yılında borçlanarak emeklilerin yurt dışında çalışmalarına izin vereceğini vadetti ancak bu sözünü de tutmadı. Yandaş medyanın ‘müjde’ diye pazarlamaya çalıştığı Bosna konuşmasında ise Erdoğan, yurt dışındaki emeklilerin Türkiye’de çalışabileceklerini söyledi. Oysa emekliler Türkiye’de zaten çalışabiliyorlar. CHP, yurt dışından borçlanarak emekli olan vatandaşların, bulundukları ülkelerde çalışmalarının önündeki engelleri tamamen kaldıracak.

Uçak biletleri ucuzlayacak

AKP’nin 2015’te verdiği ‘uçak biletlerinde indirim’ sözünü tutmaması nedeniyle, gurbetçiler fahiş bilet ücretleri ödemeye devam ediyor. Oysa hükümetin uçak biletlerine tavan fiyatı getirme yetkisi var. Ayrıca kamu şirketi olan THY’de bilet fiyatlarının belirlenmesinde hükümetin etkisi bulunuyor. CHP bu çerçevede düzenlemeler yaparak gurbetçilerin memlekete uygun fiyata seyahat etmelerini sağlayacak. Hava yolu firmalarının gurbetçilerin mecburiyetinden yararlanarak yaz aylarında fahiş fiyatlarla bilet satmasının önüne geçilecek.

Kapıkule’de sıralar bitecek, yemek ve tuvalet istasyonları kurulacak

Kapıkule’de ve diğer sınır kapılarında 20 saati bulan bekleme süreleri ortadan kaldırılacak. Bu noktalarda ek peronlar, yemek ve tuvalet istasyonları inşa edilecek. Öte yandan geliştirilecek olan plaka tanıma sistemiyle de hızlı geçiş yapılması sağlanacak.

Yabancı plakalı araca vinyet

AKP hükümeti yabancı plakalı araçların oto yol ve köprülerden geçişi durumunda ödeyeceği ceza miktarını 10 katına çıkarmıştı. Vatandaşların OGS ve HGS almakta zorlanması, mevzuatı iyi bilmemesi gibi nedenlerle CHP, vinyet uygulamasını devreye sokacak.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de internet üzerinden satılacak olan vinyetler, tüm oto yol ve köprülerde geçerli olacak.

Atamalarda adalet

Yurt dışı temsilciliklere ve kamu kurumlarına atamalarda, liyakat esası gündeme alınacak, gurbetçilere öncelik tanınacak. Yurt Dışı Türkler Başkanlığı tarafından büyük ölçüde yandaş derneklere dağıtılan paralar da hakkıyla çalışma yapan sivil toplum örgütlerine aktarılacak.

Gereksiz bürokrasi kalkacak, harçlar düşecek

Konsolosluk işlemlerinin çoğu internet üzerinden gerçekleştirilecek. İşlem harçları yarı yarıya düşecek. Miras, boşanma, defin, otopsi gibi konularda gereksiz tüm bürokratik  engeller kaldırılacak. Yurt dışından alınan ‘Askerlik yapamaz’ raporu Türkiye’de de geçerli olacak. 38 yaş üzerindekilerin de yararlanabileceği, isteyenlerin askerliklerini yurt dışında tanıtım hizmetlerinde görev alarak tamamlamalarına imkan veren düzenleme hayata geçirilecek.

Yurt dışından milletvekilleri seçilecek

Yurt dışında yaşayan 3 milyonu aşkın seçmenin sadece 2-3 milletvekilliğine etki etmesi esasına dayanan sistem değiştirilecek. Yurt dışından her 300 bin seçmen için 1 milletvekili seçilecek ve gurbetçileri TBMM’de temsil edecek.

Emekli maaşları yurt dışına yatacak, araçlar 5 yıl kalacak

Emeklilik işlemleri için Türkiye’ye gitmeye gerek kalmayacak. Tüm işlemler konsoloslukta tamamlanacak. İsteyenlerin emekli maaşları kamu bankalarının yurt dışında bulunan iştiraklerinin şubelerine yatırılacak. Emeklilerin yurt dışından getirdiği araçların Türkiye’de kalma süresi ise 2 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Bu yazıyı telefondan okuyan ve Türkiye’ye gittiğinde ‘Acaba telefonum ne zaman kapanacak?’ diye düşünenler için de bir müjde var:

Yurt dışından Türkiye’ye götürülen telefonların kullanım süresi 4 aydan 1 yıla çıkacak.

Muharrem İnce’nin anketlerde önde gittiği bu günlerde, CHP sorunlara somut çözümler getirerek gurbetçiler için de iktidar alternatifi olduğunu gösterdi.

İyi çalışılmış bu vaatlerin, CHP’nin yurt dışı oylarında kaç puanlık artışa neden olacağını da, 24 Haziran akşamı hep birlikte göreceğiz…

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
4 Yorum