CHP'den Avrupalı Türklere emeklilik müjdesi

CHP'den Avrupalı Türklere emeklilik müjdesi

CHP İsviçre Başkanı Nadir Köklü, gurbetçilerin emeklilik haklarını tırpanlayan torba yasanın ilgili maddelerini Anayasa Mahkemesi’ne götürdüklerini açıkladı. 

ZÜRİH - 17 Temmuz 2019 tarihinde AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen emeklilik düzenlemesi gurbetçilerin emeklilik haklarını tırpanlaması nedeniyle yurt dışında yaşayan vatandaşların tepkisini çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasa, 60 günlük süre dolmadan, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü.

CHP İsviçre Birliği Başkanı Nadir Köklü, 7186 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu’nun birçok maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. 

"Kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı"

Torba yasanın getirdiği en büyük hak kaybının, yurt dışındaki vatandaşların SSK borçlanması yapmalarının önüne geçilmesi olduğunu kaydeden Köklü, “SSK yerine, BAĞ-KUR borçlanması yapılması, yurt dışındaki vatandaşlarımızın neredeyse 2 kat prim ödeyip, ortalama yüzde 40 daha düşük maaş almaları anlamına geliyor. Bu durum, Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine, 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik ilkesine ve 60, 62, 65. maddelerinde belirtilen sosyal güvenlik hakkına aykırıdır. Aynı şekilde yurt dışındaki vatandaşların borçlanma bedellerini yüzde 32’den yüzde 45’e çıkaran kısım da bu maddelere aykırıdır. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk” şeklinde konuştu. 

"Kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz"

Söz konusu emeklilik düzenlemesine toplumun herkesiminden büyük tepki geldiğini vurgulayan Nadir Köklü, “CHP olarak tüm vatandaşlarımızın hakkını savunuyoruz. SGK, bu vesileyle 1,2 milyar lira tasarruf yapılacağını savunuyor. Türkiye’ye baktığımızda tasarruf yapacak o kadar çok şey var ki, neden ilk fırsatta gurbetçinin emekli maaşına göz dikiliyor anlayamıyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya ve kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum