Ceren, Münih'te 77 saat dans edecek

Ceren, Münih'te 77 saat dans edecek

Münih'te düzenlenen dans festivaline damga vuran Türk dansçı Ceren Oran, 77 saat dans edecek.

MÜNİH - Münih'de gerçekleştirilen William Frhorsaythe, Lea Rodrugues, Maria Chouinard ve Lia Rodrigues gibi dünyaca ünlü koreograflarının performansları ile yer aldığı ‘16. Uluslararası Dans Festivali’ etkinliklerine Türk Dansçı Ceren Oran damgasını vurdu. Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, Ceren, 10 günde 77 saat dans edecek.

16-26 Mayıs tarihlerindeki festival kapsamında Ceren Oran’ın tarihsel bir dans hikayesinden yola çıkarak gerçekleştirdiği ve yönettiği ‘Who is Frau Troffea? (Frau Troffea Kimdir?)’ adlı dans maratonuna Münih’in değişik 11 meydanında 16 profesyonel dansçı ile 11 gün boyunca günde 7 saat dans ederek katılıyor.

Dünyanın her yerinden birçok profesyonel dans grubunun katıldığı festivalin en uzun süreli ve en önemli etkinliği kabul edilen dans maratonu Münih’in merkezi meydanlarında büyük ilgi çekiyor. Bu dans maratonuna konu olan olayın ilginç bir başlangıç ve gelişimi var.

500 yıl önce bugün, Troffea isimli bir kadın Strazburg sokaklarında dansa başlar. Troffea ayakta duramayacak hale gelene kadar dans eder. Baygınlık geçirip dinlendikten sonra, bu çılgın dansı sonlandırmak yerine, dışardan katılan onlarca kadın ile aylarca dansa devam eder.

Birçok dansçının tükenmişlikten, kalp krizi, açlık ve susuzluktan ölmesine yol açan ve sonradan Strazburg Dans Vebası diye tanımlanan olay, tam 500 yıl önce böyle başlar. Zamanında toplumu etkileyen bu olay, yüz yıllar sonra da devam ediyor.

CEREN: BU BİR PROTESTO BİÇİMİ

Ceren Oran, bu olayın o döneme yönelik bir protesto biçimi olduğunu düşünüyor; açlığa, yoksulluğa, erkek egemen akla, toplumun çöküşüne ve orta çağın yozlaşmış kilisesine yönelik şahsi bir tepki olarak tanımlıyor. Frau Troffea, dansıyla bu sorunlara meydan okuyor, kendini ve ruhunu trans halde dans ederek sorunlardan kurtarıyor. Koreograf ve dansçı Ceren Oran, Strazburg Dans Vebası denen bu olaydan ilhamla, 11 gün, 77 saatlik dans performansını, 2019 Dans Festivali’nde, kamusal alana taşıyor.

Projesinin çıkış noktasını ve amacını sorduğumuz Ceren Oran şöyle konuştu:

"Frau Troffea Kimdir? projesiyle, topluma günbegün başka protesto ve kutlamanın mümkün olduğunu fark ettirmek, dansçıların dünyanın gidişatına yönelik manifestolarını, hareket ve vücutlarıyla, dans yoluyla dışa vurmalarını sağlayan alan yaratmak istiyorum. Troffea ve takipçilerinin 500 yıl önce yaptığı gibi… Amacım, Troffea’yı taklit etmek ya da ortaya dudak ısırtan dans performansı çıkarmak değil. Kendim için dans etmek. Aşkımı, üzüntümü, minnetimi,öfkemi, neşemi, huzursuz zihnimi, çaresizliğimi, heyecanımı, sınırlarımı, sürgünümü, güvenimi, tükenmişliğimi, korkumu,endişemi müziğe yansıtarak ve zaman zaman içinde olduğum kaosu dans ediyorum."

 

NOT: 

Daha detaylı bilgiyi, Türkçe dahil altı ayrı dilde hazırlanan https://www.whoisfrautroffea.com web sitesinde performansta yer alan her bir dansçının manifestosunun yanında etkinlik programını da bulabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT