Bana bir masal anlat Reis...

Bana bir masal anlat Reis...

Yurt dışı seçmenlere 2015’te verdiği sözleri tutmayan Erdoğan, Bosna’da yaptığı mitingde aynı şeyleri yeniden vadetti: Emeklilere çalışma izni, boşanmaların tanınması. Uçak biletlerinde indirim ve Otomatik Bilgi Transferi konusuna ise hiç girmedi.

OKTAN ERDİKMEN - AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’te devlet imkanlarını kullanarak düzenlediği mitingde, 2015 seçim beyannamesinde vadettiği yurt dışından borçlanarak emekli olanlara çalışma izni, boşanmaların tanınması vb. sözleri tekrarladı. Uçak biletlerinde indirim ve Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması konularına ise hiç girmedi. 

Seçimden sonra yurt dışındaki emekliler için adım atacağız' dedi. "Buna zaten söz vermiştin, 4 yıldır aklın neredeydi, neden seçimi bekliyorsun?" diye kimse sormadı. 

Almanya'da 1 milyon 71 bin seçmen AKP'ye oy vermedi

AKP gurbetçilerin oylarını çantada keklik görüyor ancak Avrupa’da yaşayan Türklerin ezici çoğunlukla AKP’yi destekledikleri yönündeki algı yanlış. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Almanya’da yaşayan 1 milyon 411 bin seçmenden, sadece 340 bini AKP’ye oy vermişti. 1 milyon 71 bin kişi ise iktidara oy vermedi. 

Yurt dışında yaşayan seçmenlerin, kimi zaman yüzlerce kilometre mesafe kat ederek konsolosluklara ulaşması gerekiyor. Bu nedenle sandığa gitmeyenlerin önemli bir kısmı, ‘Ne de olsa kaybedeceğiz’ diyen muhaliflerdi.

AKP’liler ise devletin bütün imkanlarını kullanarak, Türkiye’den gönderilen paraları bol keseden harcayarak, konsoloslukları ve camileri birer parti bürosu gibi çalıştırarak seçmenlerini büyük ölçüde sandığa taşıdılar.

Partinin Avrupa’da, Türkiye ortalamasının üzerinde oy almasına neden olan bu durum, 24 Haziran seçimlerinde tersine dönecek gibi görünüyor.  

Bunun temel sebebi, Avrupa’da Türkiye’dekinin aksine, kendi çıkarını Erdoğan’ın veya AKP’nin çıkarının önünde gören bir seçmen kitlesi olması. 

Almanya’daki seçimlerde oy kullanma hakkı olan Türkiye kökenliler, Erdoğan’ın ‘Sakın ha oy vermeyin’ dediği Hristiyan demokrat CDU, sosyal demokrat SPD ve çevreci sol Yeşiller partilerine yüzde 68 gibi yüksek bir oranda oy verdiler. 

Erdoğan’ın “büyütelim” diyerek oy verilmesini işaret ettiği Türklerin öncülüğünde kurulan ADD ve BIG partileri ise, Türklerin en yoğun olarak yaşadıkları Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki federal meclis seçimlerinde bile sadece yüzde 0,1 oy alabildiler.

Avrupa’daki Türklerin başını belaya soktular

Diğer taraftan AKP’nin referandum öncesinde Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkleri bir iç politika enstrümanı olarak kullanmak istemesi, milyonlarca insanın yaşadığı ülkelerin liderlerine ‘Nazi, terör destekçisi’ gibi ifadelerle hakaret etmesi, bu ülkelere karşı düşmanca bir politika izlemesi, yurt dışındaki vatandaşlarımızı çok zor durumda bıraktı.

AKP’liler özel uçaklarına binip Türkiye’ye döndükten sonra, Avrupa’daki yurttaşlarımız ciddi oranda artan ayrımcılık, gizli çifte vatandaşlıkların iptal edilmeye başlanması, sosyal yardımların incelemeye alınması gibi sorunlarla baş başa kaldılar.

Hükümet, imzaladığı Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması’yla gurbetçilerin Türkiye’deki banka bilgilerini yaşadıkları ülkelere vermenin yolunu açtı. Bu durum da, vergi düzenlemeleri ve sosyal yardımlar açısından, Türkiye'de malvarlığı bulunanları çok ciddi cezalarla karşı karşıya bıraktı.

Yurt dışındaki Türklere verilen sözler tutulmadı

Bunların dışında, 2015 seçimleri öncesinde AKP tarafından yurt dışında yaşayan Türklere verilen sözler de tutulmadı. AKP’nin seçim bildirgesinde açıkça yazıldığı ve mitinglerde defalarca dile getirildiği halde, gurbetçiler için büyük önem taşıyan vaatler yerine getirilmedi.

Örneğin Türkiye’den borçlanarak emekli olan vatandaşların, yaşadıkları ülkelerde çalışmalarına izin verilmiyor. Çalışmaları veya sosyal yardım almaları durumunda emekli maaşları kesiliyor. AKP, bu eşitsizliği düzelteceğine söz vermişti ancak bu sözünü de tutmadı. 

Aynı şekilde Türk Hava Yolları biletlerinde yüzde 20 indirim yapılacağına ilişkin vaat de yerine getirilmedi. AKP, bunların dışında 2015 seçim beyannamesinde vadettiği 17 sözden sadece 3’ünü tuttu. 

Bakalım, önümüzdeki seçimde Almanya’da aldıkları 340 bin oyun, kaçını alabilecekler…

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum