Aylar sonra ilk: Scholz'un yüzü gülecek

Aylar sonra ilk: Scholz'un yüzü gülecek

Yapılan bir ankete göre, SPD, CDU/CSU'nun ardından yüzde bir puanlık bir farkla ikinci sırada yer alıyor. SPD, aylar sonra ilk kez AfD'yi de geride bıraktı.

Geçen yazdan bu yana ilk kez SPD, Federal Meclis seçimlerine ilişkin bir "Forsa" anketinde bir kez daha AfD'nin önünde yer alıyor. Salı günü yayınlanan RTL/ntv "Trendbarometer" sadece küçük değişimler gösterse de SPD, CDU/CSU'nun ardından yüzde bir puanlık bir farkla ikinci sırada yer alıyor.

Federal seçimlerin bu hafta yapılması halinde; CDU/CSU yüzde 30 (-1) oy oranına ulaşacak. SPD yüzde 17'ye (+1) ulaşacak ve aşırı sağcı AfD'nin oy oranı değişmeyerek yüzde 16'da kalacaktı. Yeşiller yüzde 12 ile dördüncü sırada kalırken, FDP yüzde 5 ile Federal Meclis'e girme konusunda endişelenmek zorunda kalacak. Sahra Wagenknecht (BSW) ittifakı ise yüzde beş barajının hemen altında yer alıyor.

SCHOLZ KAÇ OY ALACAK

Haftalık Forsa anketinde AfD, Haziran 2023'te SPD'yi geçerek ikinci sıraya yerleşmişti. SPD ise zaman zaman Yeşiller'in arkasına da düşerek, dördüncü sıraya kadar geriledi.

"Forsa" şu anda SPD'yi AfD'nin önünde gören tek büyük kamuoyu araştırma enstitüsü...

Forsa'ya göre Federal Şansölye'nin doğrudan seçilmesi durumunda CDU lideri Friedrich Merz önde olacak. Forsa'ya göre, katılımcıların yüzde 23'ü ona oy verirken, yüzde 17'şer oy da Şansölye Olaf Scholz (SPD) ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck'e (Yeşiller) verecek. Yeşillerin Habeck yerine Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'u aday göstermesi durumunda ise Merz yüzde 26, Scholz ise yüzde 21 oy alabilecek. Forsa anketine göre Baerbock bu durumda yüzde 16 oy alacak.

ARTI49

HABERE YORUM KAT